Haarlemse zussen in race voor ‘beste zorgidee van Nederland’

Op de chemoafdeling.
Foto: Janus van den Eijnden

Twee zussen uit Haarlem zijn in de race voor de titel Beste zorgidee van Nederland.

Monique van Straaten: “Na de diagnose borstkanker kreeg mijn zusje Sandy tijdens haar chemo een vaste infuuslijn in haar bovenarm. Vanuit het ziekenhuis kreeg zij hierover heen ter bescherming een strakke sok. Dit was erg oncomfortabel en gaf veel ongemakken. Samen hebben wij hier een comfortabele oplossing voor gezocht.”

Hier een filmpje over wat zij hebben bedacht.

Positief afsluiten

28 november is de uitslag en dat is precies een jaar geleden dat de zussen in het ziekenhuis zaten en Sandy de diagnose borstkanker kreeg. “Hoe mooi zo het zijn als wij precies een jaar later door zo iets naars het met zo iets positiefs kunnen afsluiten.”

De twee zussen zijn onafscheidelijk geweest in de zware periode dat Sandy chemotherapie kreeg en gingen gezamenlijk naar elke chemokuur in het Spaarne Gasthuis in Hoofddorp. Een jaar geleden werd bij haar borstkanker geconstateerd. “We proberen elke dag positief te benaderen en geloven dat voor elk probleem een oplossing te vinden moet zijn”, leggen Monique en Sandy uit.

Niet lekker

Met die gedachte ging Monique ook aan de slag toen ze zag hoe vervelend de zogenoemde PICC-lijn was waarmee haar zus continu rond moest lopen. “Je voelt je al niet lekker tijdens zo’n chemo”, vertelt Monique. “Zo’n infuuslijn doet pijn, zeker als er zo’n strakke kous omheen zit. Het infuus liet veel drukplekken achter en mijn zus sliep heel slecht: op haar rechterzij kon ze niet liggen door de borstamputatie, en links drukte dat dopje van de infuuslijn doorlopend in haar borst.”

En dus kroop zus Monique achter de naaimachine en maakte een armband waarin de PICC-lijn ingestopt kon worden. De eerste band was wel comfortabel maar kon Sandy niet alleen aantrekken. Samen hebben Monique en Sandy de Picc-Comfort verder ontwikkeld. Zo is door een handige flap het infuus gewoon goed bereikbaar voor verplegend personeel. En een bijkomend voordeel is dat de PICC-kaart, die patiënten altijd bij zich moeten dragen, in de armband gestopt kan worden.

“De band zat comfortabel en ze voelde de infuuslijn niet meer doorlopend zitten.” Bovendien zien anderen niet meer meteen de PICC-lijn, waardoor ze daar niet meer zo door geïntimideerd raken. Haar kinderen vonden het er een stuk minder eng uitzien en durfden mama weer te knuffelen. “Het wordt vaak onderschat wat een enorme impact zo’n chemokuur op kinderen heeft.”

In een melige bui stuurden de zussen hun uitvinding in voor Het Beste Zorgidee; ze waren heel verbaasd toen ze door de jury werden uitgekozen als een van de drie beste ideeën van het jaar.

Om te winnen hebben deze meiden heel veel stemmen nodig. Je kan tot 24 november stemmen op www.bestezorgidee.nl.

 

 

 

 

Reacties