Experiment in Haarlem met drie vrijwillige vuurwerkvrije zones

Vuurwerk voor oud en nieuw wordt minder mooi gevonden.
Foto: haarlemnieuws

Op drie plekken in Haarlem komen met oud en nieuw vrijwillige vuurwerkvrije zones. Geen vuurwerkverbod, maar borden op straat met het vriendelijke verzoek geen pijlen en knallen af te steken. Deze zones komen bij een (nog te bepalen) verzorgingstehuis, het Spaarne Gasthuis en het Vogelhospitaal.

De proef klinkt als een slappe maatregel tegen vuurwerkoverlast. Maar niets is minder waar, aldus burgemeester Jos Wienen. “Ik heb de voorkeur om het niet te laten bij symboolpolitiek van vuurwerkverboden die niet zijn te handhaven. En als blijkt dat een beroep op burgers werkt dan heeft dat mijn voorkeur boven een verbod dat niet werkt.”

Mensen aanspreken

Halverwege december plaatst Haarlem de borden. In die laatste twee weken gaat de gemeente extra handhaven. De burgemeester vraagt de mensen dan ook met klem om zeker op die plekken geen vuurwerk af te steken. Op oudejaarsavond moet dit experiment erop neerkomen dat Haarlemmers elkaar aanspreken op de vuurwerkvrije zone. Wienen: “Wat blijkt, is dat zo’n bordje het makkelijker maakt voor anderen om mensen erop aan te spreken. Dan kan je zeggen, joh heb je dat niet gezien. Er ontstaat toch iets waarbij mensen denken: laat ik het toch maar niet hier doen.”

In steden als Tilburg en Den Haag is deze maatregel al ingevoerd. “Wat blijkt te werken is dat als je aan mensen vraagt: doe het nou niet hier, dat mensen daar een zekere gevoeligheid voor hebben. We willen gaan kijken of dat ook in Haarlem zo werkt.”

Veel stress van vuurwerk

Beheerder Wiebe Boomsma van het Vogelhospitaal is blij dat er actie wordt ondernomen. Vogels hebben heel erg veel stress van vuurwerk. “Ze schrikken enorm. Gaan rondvliegen in de volière. Vliegen tegen muren aan.”

Andere jaren kreeg hij te horen dat een vuurwerkverbod er niet in zat omdat er geen agenten zijn die op oudejaarsavond kunnen komen handhaven. Wel heeft Boomsma zijn twijfels of het vriendelijk verzoeken genoeg zal zijn. “Maar ik hoop natuurlijk dat mensen uit eigen beweging stoppen met het vuurwerk afsteken bij ons in de buurt.”
Haarlem bekijkt na de jaarwisseling hoe de proef met vrijwillige vuurwerkvrije zones is verlopen.

 

Reacties