Actiedag tegen mogelijke komst fietsbrug in Haarlem: “Geen mug wil die brug”

Voldoende actiemateriaal.
Foto: Eigen foto

De buurt rondom museum Het Dolhuys in Haarlem stond vandaag op zijn kop. Er was de eerste actiedag tegen de mogelijke komst van een fietsbrug door hun gekoesterde stadspark. Met onder meer het zingen van het strijdlied Geen mug wil die brug startten de buurtbewoners een reeks acties tegen de zogeheten Dolhuysbrug.

Zanger Yorick van Norden is de woordvoerder van de omwonenden. Met beroepsmuzikant Jaco van der Steen speelde en zong hij het nummer. Volgens Van Norden is er amper draagvlak voor de brug. “Daarom heeft geen politieke partij de komst van de brug in het verkiezingsprogramma staan. Ze weten dat er onder Haarlemmers geen draagvlak voor is.”

Sneller en veiliger

De brug kost zo’n twee miljoen euro en moet de fietsers sneller en veiliger van het centrum naar Haarlem-Noord en vice versa leiden. De nieuwe route moet door beschermd stadsgezicht en -park en over een singel en de Bolwerken. Vele bomen moeten ervoor sneuvelen en de buurt raakt zijn groene park voor een deel kwijt.

Het plan is misschien al vijftien jaar oud en steekt geregeld weer de kop op. Bij de vorige raadsperiode heeft een meerderheid van de gemeenteraad tegen de brug gestemd. Toch vinden vooral GroenLinks en de Fietsersbond het hoognodig om de Dolhuysbrug te laten aanleggen.

Beschermd stadsgezicht

Yorick van Norden en de actiegroep Een brug te ver Haarlem gaan de komende tijd Haarlemmers bewust maken van de plannen om de brug aan te leggen en proberen te overtuigen dat de brug er niet moet komen. Veiligheid van kinderen en fietsers, het sneuvelen van monumentaal groen en schade aan beschermd stadsgezicht zijn daarbij de belangrijkste argumenten.

De volgende actiedag is in januari.

Reacties