Nieuwste Suske en Wiske komt van zolderkamertje in Haarlem-Noord

Gerben Valkema en de cover van het nieuwe nummer.
Foto:

De nieuwe Suske en Wiske komt van een Haarlemse zolderkamer. Als eerste Nederlander heeft Gerben Valkema, bekend van de strip Elsje, tien maanden in stilte gewerkt aan het album. Vanaf morgen ligt het album met de titel Cromimi te koop, al kan hij dat zelf nog amper geloven.

Ieder jaar wordt een tekenaar gevraagd een album te tekenen als hommage aan Suske en Wiskes geestelijk vader Willy Vandersteen en dit jaar is het de beurt aan de Haarlemmer. Scenarist is de beroemde Fransman Yann le Pennetier.

Tengels

Gerben Valkema maakte een eigen artistieke interpretatie van en keek met hedendaagse blik naar de setting en personages. Achter de tekentafel begon het tot hem door te dringen. “Wat ben ik aan doen?”, dacht ik. Ik zit met mijn tengels aan mijn jeugdhelden. Dan gaan de handjes wel even een beetje trillen.”

Valkema hoorde in Brussel dat hij was uitverkoren. “Ik ben geloof ik niet met de trein naar huis gegaan. Ik geloof dat ik naar huis zweefde.”

Valkema mag alvast een paar tipjes van de stripsluier oplichten. Jerommeke komt in het boek in contact met zijn oude stam in de ijstijd en ontmoet daar ook zijn vrouw, Cromimi. En uiteraard wordt ook de beroemde teletijdmachine van professor Barabas in de nieuwste strip gebruikt.

Eierkopje

Wiske, zo verklapt Valkema, heeft een metamorfose ondergaan. Dit omdat de tekenaar haar ‘eierkopje’ niet goed getekend kreeg. Eigenlijk lijken zijn geesteskind Elsje en zijn Wiske best op elkaar. Wiske heeft wat meer rondingen en ander haar dan waar Willy Vandersteen ooit mee is begonnen.

Valkema vindt het spannend nu het album af is. “Toen ik het boek had ingeleverd, dacht ik: o mijn god, ik heb een Suske en Wiske getekend. Wat gaat er gebeuren? Is het wel goed genoeg? Is het wel grappig genoeg?”

Valkema begon zijn tekencarrière in de studio van Jan Kruis, waar hij ‘Jan, Jans en de Kinderen’ schreef en tekende. Voor zijn eigen reeks Elsje (in samenwerking met Eric Hercules) ontving hij tweemaal de Stripschappenning (categorie jeugd) en de Willy Vandersteenprijs (2016).

Cromimi is het eerste verhaal in een jaarlijks weerkerende hommage. Ieder jaar nodigt Standaard Uitgeverij een tekenaar en scenarist uit om een uniek verhaal voor Suske en Wiske te schrijven en te tekenen.

Reacties