Bevrijdingswandeling in aanloop van Bevrijdingspop

Drukte en zon op Bevrijdingspop.
Foto: Ewoud Koster

Bevrijdingspop Haarlem organiseert op zaterdag 3 maart (3/3) in Haarlem de Bevrijdingswandeling.

Het thema van de Bevrijdingswandeling 2018 is ‘Verzet’. Wat dat betreft heeft Haarlem een rijk verleden, onder anderen Hannie Schaft (het meisje met het rode haar) en Freddie en Truus Oversteegen zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog actief geweest in het Haarlemse ondergrondse verzet.

De wandeling wordt verzorgd door een ervaren gids van Gilde Haarlem, die het thema ‘Verzet’ breder trekt door ook in te gaan op de actualiteit. Zo gaat de wandeling niet alleen over het verzetsverleden in de tweede wereldoorlog, maar ook over persvrijheid toen en nu, discriminatie op grond van geslacht, vrijheid van godsdienst en verdraagzaamheid.

De wandeling maakt duidelijk hoe onze vrijheid ons destijds ontnomen is en hoe hard er is gevochten die vrijheid terug te krijgen. Kennis die -misschien wel meer dan ooit- zoveel mogelijk gedeeld moet worden. Daarom organiseert Bevrijdingspop Haarlem deze, en andere, activiteiten in aanloop naar 5 mei. Want met Bevrijdingspop vieren we onze vrijheid, maar het is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat we die vrijheid bewaren.

De Bevrijdingswandeling gaat op zaterdag 3 maart van start om 10.30 uur bij het beeld van Kenau op het Stationsplein. Aanmelden voor de Bevrijdingswandeling is noodzakelijk. Dit kan via het registratieformulier op de site van Bevrijdingspop Haarlem (bevrijdingspop.nl). Hier is ook meer informatie over de Bevrijdingswandeling te vinden.

Bevrijdingspop Haarlem is het oudste bevrijdingsfestival van Nederland. Onder het thema Vrijheid is niet vanzelfsprekend wordt aandacht geschonken aan het herdenken en vieren van onze vrijheid. Het feit dat we in ons land in vrijheid mogen leven, verdient meer aandacht dan alleen op 5 mei.

Daarom organiseert Bevrijdingspop Haarlem in de aanloop naar het Bevrijdingsfestival een aantal vrijheidsevenementen. Op 1 januari (1/1) en 2 februari (2/2) vonden de Bevrijdingsduik en het Bevrijdingsdebat plaats. De Bevrijdingswandeling is de derde in een reeks van evenementen rondom het thema. Op 4/4 volgt nog de Bevrijdingsrun, om op 5/5 af te sluiten met de 37e editie van Bevrijdingspop in de Haarlemmerhout.

Reacties