112

Wanneer Sylvana niet zwijgt, ontkent ze criminele rol in Hell’s Angels Haarlem

Politie inval bij de Hells Angels.
Foto: Laurens Bosch

Een vrouw die de lakens uitdeelt in een motorclub? Volgens de politie blijkt uit telefoontaps dat de Haarlemse Sylvana P. jarenlang een (hoofd)rol speelde in de criminele leiding van de Hell’s Angels in Haarlem.

De 34-jarige is de vrouw van Lysander de R. die jarenlang een schrikbewind zou hebben gevoerd als president van de motorclub. Zeker toen deze leider lange tijd in de gevangenis zat, zou zij opdrachten voor bijvoorbeeld meerdere brandstichtingen hebben doorgegeven.

Opdrachten uit de cel

Uit de afgeluisterde gesprekken blijkt, volgens de politie, dat de 34-jarige vrouw opdrachten (door)gaf aan andere leden van de motorclub toen de leider van het chapter vastzat wegens wapenbezit.

Vandaag stond Sylvana P. voor de rechter in de Bunker in Amsterdam. Zij deed voornamelijk beroep op haar zwijgrecht. Maar wanneer ze sprak, ontkende ze de aantijgingen in felle bewoordingen. “Ik heb me nooit bezig gehouden met criminele activiteiten. Dat zijn privĂ©-gesprekken waar u het over heeft. Dat is normaal, toch? Hij is een Hell’s Angel, dus daar praten we over. Als Lysander op voetbal had gezeten, hadden we het over voetbal gehad. Ik heb verder niets met die gasten van doen en geen contact met ze.”

Afgeluisterd

In de telefoongesprekken laat zij vaak weten te beseffen dat ze worden afgeluisterd. Dat gebeurt in de twee jaren voor de arrestatie in januari 2017. Dan zegt ze: nu niet praten, en: jij weet waar ik het over hbe, toch? Even daarvoor heeft Lysander het dan over ‘de fik erin’ gehad. En een paar dagen later is er brand in sporthal de Weijver in Hoogwoud. Van brandstichtingen in en rond die sporthal worden enkele Angels verdacht.

Dat Sylvana als vrouw ervan wordt verdacht lid te zijn van een criminele organisatie, de Hell’s Angels, noemt ze een ‘heel bizarre beschuldiging.’ “Ik heb niets met de Angels te maken. Ik ben de vrouw van Lysander. Dat is de enige koppeling.”

Grove, gewelddadige taal

Dat Lysander en zij in hun telefoongesprekken en gesprekken in de gevangenis erg grove, gewelddadige taal gebruiken, moeten de rechters niet uitleggen als dat ze ook crimineel zijn. Ook al dreigt hij geregeld met zwaar geweld of doodschieten van mensen. Sylvana: “Ik besef dat het soms grof klinkt, maar Lysander is een grofgebekte jongen. Hij praat heel aggressief. Wij praten heel grof, maar dat klinkt erger dan het is. Hij zegt het uit boosheid. Als hij echt alles moet gaan doen wat hij zegt, heeft hij er een dagtaak aan.”

Ook zegt Sylvana dat de politie soms verkeerde conclusies trekt. Uit gesprekken halen de agenten dat Lysander aan zijn vrouw de opdracht doorgeeft aan een lid van de Angels om de sporthal in Hoogwoud in brand te steken. Volgens Sylvana ging dat gesprek niet om brandstichting, maar de aankoop van een radio. Deze draagbare radio had zij ook meegenomen naar de rechtszaal om aan te tonen dat deze ook daadwerkelijk is aangeschaft. “Dat gesprek wordt helemaal uit zijn verband gerukt. Ik heb helemaal niets met brandstichtingen te maken.”

Zwijgrecht

Maar welke opdrachten heeft zij nu precies doorgegeven, en aan wie? En waarom belde dat lid van de motorclub dan later na de brand met Lysander in de gevangenis en had hij het over het muzieknummer “The roof is on fire”? Dan beroept Sylvana zich weer op haar zwijgrecht.

Ook zegt ze niets over waar het geld vandaan kwam waarmee een Harley Davidson-motor en drie superdure horloges werden aangeschaft. Volgens het openbaar ministerie draait dat om witwasgeld.

Volgende week woensdag is het OM aan het woord in deze en andere zaken rond de Hell’s Angels.

Reacties