Haarlem populair bij riviercruisevaart

Officieel moment voor de cruise.
Foto: Jurriaan Hoefsmit

De riviercruisevaart in Haarlem is flink gestegen. De laatste jaren schommelde het aantal aanlopen tussen 25 en 35, voor 2018 staan er al meer dan 80 aangemeld.

Zondag 15 april 2018 meerde het cruiseschip ‘The A’ van rederij Uniworld voor het eerst aan in Haarlem. Traditiegetrouw krijgt zo’n eerste aankomst (‘maiden call’) speciale aandacht, met een feestelijke ontvangst, een rondleiding aan boord en een hapje en drankje.

Op een riviercruiseschip van 110 meter lengte zitten rond de 140 passagiers. Uit een rapport van onderzoeksbureau Decisio vorig jaar blijkt dat elk schip dat aanmeert Haarlem zo’n 10.000 euro oplevert. Dan gaat het om uitgaven als excursies, havengeld, busvervoer, en de bestedingen van de passagiers in horeca, winkels en musea.

Haarlem werkt samen met Amsterdam Cruise Port, waar ook andere havens in de regio bij aangesloten zijn. In samenwerking met Amsterdam Cruise Port, Haarlem Marketing en de Havendienst Haarlem wordt ingezet op promotie van de stad en een aangenaam verblijf.

Amsterdam is traditioneel dé magneet voor zee- en riviercruises. Het is start- en eindpunt voor veel cruises vanuit de Donau, Main en natuurlijk Rijn en heeft inmiddels de naam de Riviercruisehoofdstad van West-Europa te zijn. “Haarlem is vooral in trek vanwege de historische binnenstad en het culturele aanbod. In april en mei wordt een dagje Haarlem vaak gecombineerd met een bezoek aan de Keukenhof”, vertelt Caroline Verkleij van Haarlem Marketing.

De stad ligt overigens niet aan een doorgaande vaarroute. De cruiseschepen varen vanuit Amsterdam over het IJ en Zijkanaal C en gaan daar door de sluis bij Spaarndam. Ze varen dezelfde weg weer terug. Aanmeren van dit type schepen gebeurt niet in de binnenstad, daar is het Spaarne te smal en te bochtig voor. De passagiers gaan van boord ter hoogte van de Floresstraat. Ze worden verder vervoerd per bus of lokale rondvaartboot.

Reacties