Spannende strijd om Bokkedoorns Award op Nova College

Foto: Nova College

Studenten Horeca van het Nova College streden woensdagmiddag in het Nova Grand Café Restaurant aan de Zijlweg in Haarlem om de prestigieuze Bokkedoorns Award 2018. De koks moesten een coquille naar eigen inzicht bereiden en de gastheren/gastvrouwen hadden als opdracht een sabayon aan tafel bereiden.

De voorbereidingen voor deze achtste editie van de Bokkedoorns Award waren een maand eerder begonnen. In Restaurant De Bokkedoorns in Overveen kregen 13 studenten Gastheer/gastvrouw en 12 studenten van de koksopleiding hun opdrachten en demonstraties en tijdens de introductiedag door chef-kok Roy Eijkelkamp en sommelier Peter Bruins. De afgelopen weken hebben de studenten zich op school en bij hun stagebedrijf voorbereid op de wedstrijd zelf.

Pittige opdracht

Onder deskundig oog van de juryleden sommelier Peter Bruins (De Bokkedoorns), Annemieke Loek en Ron Wiegel (Nova College), René Koelman (Bourgondisch Lifestyle) en Henrico van Lammeren (Vinites) moesten de kandidaten gastheer/gastvrouw niet alleen de perfecte sabayon bereiden, ook moesten ze deskundig een fles wijn openen, decanteren en over 6 glazen gelijkmatig uitschenken. “Eigenlijk een onmogelijke opdracht, dat lukt bijna niemand.” legt Peter Bruins uit. Bovendien moesten de gastheren/gastvrouwen een kaasplateau samenstellen met een bijpassende drank.

Grote verschillen in smaak en presentatie

De koks moesten hun naar eigen inzicht bereide coquille serveren en toelichten aan de jury John Beeren, Pascal Beeren en Roy Eijkelkamp (De Bokkedoorns), Bart Zandvliet (Nova College) en Judy Nihof (Haarlems Dagblad). Daarnaast kregen alle kandidaten een pittige vakkennistest: herkennen van een aantal niet-alledaagse producten. De jury van beide klassementen beraadt zich nu op uitslag en maakt die op woensdag 16 mei bekend tijdens een feestelijke uitreiking in het Nova Grand Café Restaurant.

Reacties