Kunstwerken voor het Reinaldapark

Het stadhuis van Haarlem.
Foto: haarlemnieuws

In de week van 7 mei start de organisatie Kunstwacht, in opdracht van de gemeente met de plaatsing van een aantal kunstwerken in het Reinaldapark. Het gaat hierbij om bijzondere kunstwerken uit de stadscollectie die eerst ergens anders stonden of nog geen plek hadden.

In ongeveer twee weken tijd krijgt het Reinaldapark er vier kunstwerken bij. Zo wordt het kunstwerk ‘Hulde aan Frans Hals en Lieven de Key’ dat bestaat uit vijf kleurrijke palen, kenmerkend voor een van de belangrijkste naoorlogse Belgische kunstenaars, Roger Raveel (1921-2013) in het Reinaldapark geplaatst. De palen worden ter plekke, met goedkeuring van het museum van Raveel in Zulte (nabij Gent), dat zich over het erfgoed van de kunstenaar ontfermt, gerestaureerd. De palen zijn zo in het Reinaldapark gepositioneerd dat ze in lijn staan met hun oorspronkelijke standplaats op de Grote Markt.

Het betonreliëf van kunstenaar Hans Wiesman (1918-1988) dat zich bevond bij de ingang van het voormalig Arbo Uniegebouw aan de Oude Weg vindt eveneens een nieuwe plek in het park. Het kunstwerk is destijds uit het gebouw gehaald, gered van de sloop en in hernieuwde vorm als losstaand element gerestaureerd.

Uit de erfenis van de in 2015 overleden Haarlemse kunstenares Adine Engelman is de ‘Groep Piramiden’ als schenking opgenomen in de stadscollectie. Met de plaatsing van deze drie piramidevormige beeldengroep in het Reinaldapark is dit een mooi eerbetoon voor de kunstenares, bekend om haar geometrische werken.

De geometrische sculptuur van de Haarlemse kunstenaar Remco van der Gugten (1942-heden), oorspronkelijk ontworpen voor een plein in een nieuwbouwblok in het centrum vindt een nieuw leven in het stadspark. Het kunstwerk ‘Vierkante hoge toren’, eveneens van kunstenaar van der Gugten dat al in het park staat, ondergaat een kleine verplaatsing waardoor het meer in het park wordt toegetrokken. Met de plaatsing van genoemde werken krijgt het Reinaldapark een nieuwe betekenis als beeldenpark. Uit de enthousiaste reacties is ook de vraag gekomen om in de toekomst nieuwe kunstwerken toe te voegen. De gemeente zet zich in om aan deze wens tegemoet te komen en kijkt naar de financiële mogelijkheden.

Reacties