Haarlemse middelbare school doet aangifte tegen de tabaksindustrie

Rudolf Steiner College doet aangifte tegen tabaksindustrie.
Foto: Google streetview/fotobewrking NHNieuws.

Het Rudolf Steiner College in Haarlem gaat aangifte doen tegen de tabaksindustrie. Volgens de school zorgt de industrie ervoor dat ‘mensen doodgaan en vermoord worden’, en moet alles op alles gezet worden om tabaksbedrijven te stoppen. Dat meldt het AD.

“We weten allemaal dat roken slecht en verslavend is, en dat mensen er mee beginnen in de puberteit. Daarom vinden wij het als school belangrijk om deze zaak te steunen”, aldus rector Jos Reckman tegen de krant.

Volgens het AD sluit de school van rector Reckman zich als eerste school in Nederland aan bij de megazaak tegen de industrie. Strafrechtadvocate Bénédicte Ficq deed in 2016 namens een aantal maatschappelijke organisaties en patiënten aangifte tegen de tabaksindustrie.

Eerder dit jaar besloten onder meer de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde, de samenwerkende UMC’s in Nederland en het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk zich aan te sluiten bij de aangifte.

Ficq heeft lange tijd haar best gedaan om een school te vinden die zich achter ‘haar’ strijd schaart. Rector Reckman vult aan: “Zelf proberen we er ook alles aan te doen om roken onder leerlingen tegen te gaan, maar het is moeilijk om dat te handhaven. Een sigaret opsteken op het schoolplein mag niet, maar we kunnen niet controleren wat ze ergens anders doen.”

Reacties