Stroomstootwapen: effectiever en veiliger politieoptreden

Agent met stroomstootwapen.
Agent met stroomstootwapen.
Foto: Politie

Het stroomstootwapen blijkt van toegevoegde waarde voor de politie. Het wapen zorgt voor minder verwondingen bij zowel agenten als bij personen tegen wie het wapen wordt ingezet, maar er is ook een aantal aandachtspunten.

Dat zijn de belangrijkste conclusies na de pilot van een jaar, waarbij politieagenten uit vier teams het stroomstootwapen in de praktijk testten. De eindevaluatie is aan de Tweede Kamer overhandigd.

De politie test het stroomstootwapen omdat agenten met zo weinig mogelijk geweld een maximaal resultaat willen bereiken. Dus met zo min mogelijk letsel voor verdachten en agenten. De testperiode liep van 1 februari 2017 tot 1 februari 2018. Het stroomstootwapen is in die periode ingezet in de eenheden Midden-Nederland (basisteam in Amersfoort), Oost-Nederland (basisteam Zwolle), Rotterdam (team surveillancehonden) en Noord-Nederland (ondersteuningsgroep).

De pilot is geëvalueerd door onderzoekers van de Politieacademie onder leiding van prof. dr. Otto Adang. Voorzitter van de landelijke stuurgroep Stroomstootwapen bij de politie en verantwoordelijk voor de proef is Willem Woelders. Hij zegt over de ontvangen eindevaluatie: ‘We nemen de conclusies van de onderzoekers uiterst serieus. De eindevaluatie levert een aantal punten op waar de politie wat mee kan, precies waar de pilot voor bedoeld was. Tegelijkertijd maakt de eindevaluatie zichtbaar met welke dilemma’s de politie in de dagelijkse praktijk geconfronteerd wordt in gevaarsituaties.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen