Wandelcoach Annemieke ziet de natuur als haar werkomgeving

Zelf wilde ze, toen ze 14 was, bij de psycholoog uit het raam ontsnappen: “Ik voelde me daar zo opgesloten. Ik zat stil op een stoel, de muren kwamen op me af en ik vroeg me af hoe dit mij zou kunnen helpen. Toen ik naar buiten keek en de natuur zag wilde ik het liefst het raam uit klimmen.”

Vele jaren later had ze behoefte aan een coach om haar leven te bezien. Deze keer koos ze voor coaching buiten de 4 muren. Vanaf de eerste sessie buiten wist Annemieke dat ze thuis hoorde in de natuur. “Ik liep daar met de wind door mijn haren en besefte dat de natuur mijn nieuwe werkplek zou worden. De natuur maakt ontspannen en zorgt voor overzicht en meer zelfbesef’, zegt ze.

Buitenlucht

Nu neemt Annemieke Versluis-Schipperijn, als wandelcoach, haar cliënten mee de natuur in. Steeds weer merkt ze dat de buitenlucht haar cliënten helpt. Hun klachten begrijpen ze beter en die kunnen ze makkelijker verwoorden door op voorbeelden uit de natuur te wijzen. Buiten zijn veel meer aangrijpingspunten en beelden om mee te werken dan binnen in een kamer.

Annemieke: “Het bewegen in de natuur brengt de mens via andere routes op ideeën. Er worden ook daadwerkelijk andere delen van de hersenen geactiveerd. Onderzoekers buigen zich momenteel volop over de positieve effecten van een wandeling in de natuur en hoe dit te verklaren is. Eén ding ervaren we allemaal wel eens: De natuur doet goed en is een ideale plek om energie op te doen.”

Verdieping

Na 25 jaar met passie te hebben gewerkt in het onderwijs als leerkracht, leerkrachtencoach en intern begeleider, besloot ze dat het tijd werd voor een nieuwe koers. Ze zocht meer verdieping en ging op zoek naar een baan op het raakvlak van zorg, (leer)ontwikkeling en natuur. Die vond ze in de wandelcoaching.

Natuurlijk kan coachen ook binnen, vindt Annemieke. Er zijn opdrachten binnen haar aanbod waarbij ze zich met de cliënt terugtrekt in De Tuinkamer, maar ze zijn voornamelijk buiten. Buiten is het makkelijker om met afstand naar je leven te kijken. “Alles moet in onze maatschappij sneller, efficiënter, hoger, beter. Dat heeft ons ver gebracht, maar ook ver van onszelf verwijderd. Pas op de plaats maken, kan wel in onze luxe maatschappij, maar we doen het weinig tot niet. Helaas moeten mensen vaak eerst echt door hun hoeven zakken, voordat ze een coach in de arm nemen.”

Waardevol

Annemieke legt uit: “Tijdens een eerste sessie kijken we al naar deze basis, maar vooral ook naar waar de cliënt zijn energie vandaan haalt. We stellen grote doelen voor de toekomst maar gaan daar in kleine stapjes naartoe werken. Hierdoor haal je steeds de kleine, korte termijndoelen waardoor je positieve energie krijgt en het geloof in jezelf toeneemt. Het wandelen zorgt ervoor dat je positieve stoffen in je hersenen aanmaakt, dat je jezelf goed voelt. En door daarbij de natuur in te trekken, krijg je gelijk mee hoe waardevol deze eigenlijk is.”

Mocht je meer informatie willen of Annemieke zelf willen bereiken dan kunt u kijken op haar website: wandelcoach-onderwijs.nl

Reacties