Dennis Jonk heeft ‘lekkerste haring van Haarlem en omgeving’

Dennis Jonk met het behaalde certificaat.
Foto: eigen foto

Volendammer Dennis Jonk (26), sinds 2 jaar gevestigd aan het Marsmanplein met een eigen viszaak, heeft in de Nationale Haringtest de 6e plek veroverd in Noord Holland.

260 stemmen

Dennis: ‘De nationale haringtest is een nieuwe test en vervangt de AD haringtest. In deze test bepaalt de consument de uitslag.’ De test is een gezamenlijk initiatief van De Vereniging van Nederlandse Visspecialisten en de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel. De doelstelling van deze organisaties is consumenten en visspecialisten nader tot elkaar te brengen. Consumenten worden dan ook actief betrokken bij de zoektocht naar de lekkerste haring. En dat is gelukt: ‘We hebben ruim 260 stemmen gekregen met een gemiddeld cijfer van 9,47.’

Niet elke haring is hetzelfde

In de test wordt gekeken naar smaak, uiterlijk en prijs-kwaliteit verhouding. En daar weet Dennis het eén en ander over te vertellen: ‘Niet iedere haring die uit de zee wordt gevist is dezelfde. Er zijn dikke en dunne, zoutere, noordelijke en zuidelijke haringen. Maar uiteindelijk gaat het om hoe de haring wordt klaargemaakt.’

Schoonmaken

De manier van schoonmaken en het rijpen van de haring zijn uitermate belangrijk: ‘Een haring moet rustig ontdooid worden. Het is een heel proces en er komt een goede planning bij kijken. Als je deze vis te snel laat ontdooien, is hij niet lekker. Uiteraard moet hij ook goed schoongemaakt worden, maar daarbij mag je hem weer niet te lang in je handen houden want ook dan wordt hij te warm.’ Deze kunst van het schoonmaken lijkt de Volendammer goed onder de knie te hebben. Hij kan 80 haringen schoonmaken in een uur.

Trots

Trots is hij in elk geval: ‘Mijn haring is de beste van Haarlem en omstreken.’ En dat wil hij anderen ook graag laten proeven.

De Nationale Haringtest heeft geen landelijke winnaar maar 12 provinciale winnaars.

Reacties