iZoof in Haarlem: autodelen met je buren

IZoof in Haarlem.
Foto: NH Nieuws

Autodelen met de buren kan sinds kort in Haarlem. Op initiatief van bewoners van de Planetenbuurt en het Ramplaankwartier rijden daar sinds kort elektrische deelauto’s rond. Dat meldt mediapartner NH Nieuws.

Straten in veel woonwijken lijken steeds vaker op overvolle parkeerplaatsen. Gezinnen hebben vaak twee auto’s waardoor er vaak geen doorkomen aan is. En veel van die auto’s staan daar 23 uur per dag zonder gebruikt te worden.

Autodelen kan, zeker voor de tweede auto, een oplossing zijn maar veel automobilisten zijn huiverig en bang mis te grijpen. Of vrezen met hun nette pak in een rijdende vuilnisbak terecht te komen. Bovendien komen er bij de meeste autodeelconstructies alleen maar extra auto’s bij.

Bij iZoof in Haarlem gaat het anders. Hier zijn de bewoners de baas en bepalen zij met wie een auto gedeeld wordt. Dat kan met de buurman maar ook met de hele straat. Er hoeft geen winst gemaakt te worden waardoor de auto’s tegen kostprijs gedeeld worden. En alle auto’s zijn elektrisch.

Inmiddels hebben 150 Haarlemmers aangegeven mee te willen doen maar volgens Robert Oosting, directeur van partner Spaarnelanden, heeft het project veel potentie. Hij rekent op termijn op 4000 deelnemers. En als dat lukt wordt ook de CO2 uitstoot flink verminderd.

Spaarnelanden faciliteert┬áhet project; levert en onderhoudt de auto’s en zorgt voor de administratie. ‘De bewoners hebben het gevoel dat het toch een beetje hun eigen auto is, en dat merken we in het onderhoud’, aldus Oosting. ‘Ons gezamenlijke doel is om het aantal auto’s in Haarlem te verminderen en daarmee de stad, groener, socialer en gezonder te maken.

Reacties