Vijver Marsmanplein besmet met bacterie: niet zwemmen

Botulisme Marsmanplein.
Foto: Spaarnelanden

Er is een vermoeden van botulisme in de vijver bij het Marsmanplein. Spaarnelanden heeft waarschuwingsborden geplaatst en blijft de vijver de komende dagen controleren op dode of verlamde dieren.

Het advies is om dode dieren niet zelf op te ruimen of ermee in contact te komen. Ook contact met het water wordt afgeraden (zwemmen, spelen). Bij het Marsmanplein zijn waarschuwingsborden geplaatst.

Als je dode of verlamde watervogels of vissen ziet, kan je dat melden bij Spaarnelanden via tel. 023-75 17 200 (tijdens kantooruren) of per mail via [email protected] In het weekend kan er contact worden opgenomen met de meldkamer van de afdeling Handhaving van de gemeente Haarlem, tel. 023-511 4950.

Wat is botulisme?

Botulisme is een ziekte die voorkomt bij vissen en watervogels en die veroorzaakt wordt door de botulismebacterie die leeft in warm water met een tekort aan zuurstof. Bij langdurige warmte is er kans op botulisme, vooral in ondiep water zonder waterplanten. De temperatuur van het water loopt dan al snel op tot boven de 20° Celsius, waardoor de botulismebacterie actief wordt. Het gif van deze bacterie werkt verlammend op de spieren van vissen en watervogels. Kadavers van deze dieren zijn een bron van besmetting.

Reacties