Rolstoelers kunnen nu genieten van motorrijden dankzij speciale zijspan

Wat doe je als een goede vriend en fervent motorrijder door een ziekte niet meer op zijn motor kan toeren? Met die vraag zat de oprichter Gerben de Lange van Stichting Wheels4Freedom toen zijn maatje in een rolstoel belandde.

Na enig speurwerk kwam Gerben erachter dat er nog geen enkele mogelijkheid bestond om iemand met zijn eigen rolstoel in een zijspan mee te nemen. En dus ging hij aan de slag.

Zijspan

Gerben ontwierp een zijspan waar een persoon met zijn eigen rolstoel in kan. ‘Zijn maat Marcel heeft een hoop inspraak gehad bij het ontwerpen van de zijspan’, zegt Marcel Eggink, algemeen lid en vrijwilliger van de stichting. ‘Zo wilde hij om het gevoel van vrijheid, het voelen van de rijwind en de krachten die op je lichaam vrijkomen het beste te ervaren, de zijspanbak niet voorzien van een scherm.’

Omdat gelijk duidelijk was dat meer mensen geïnteresseerd waren in een rit, is de bak extra breed gemaakt om de meeste rolstoelbreedtes aan te kunnen. Zowel kinderen met een kleine lichte rolstoel, als mensen met een zware elektrische stoel kunnen mee. Marcel Eggink zegt, ‘Wij denken niet in onmogelijkheden maar in mogelijkheden. Mocht bijvoorbeeld een specifieke rolstoel niet passen dan hebben wij ook een eigen rolstoel om iemand in mee te nemen.’

45 ritten per jaar

De vrijwilligers van Wheels4Freedom zijn allemaal bevlogen en ervaren motorrijders met een achtergrond in de zorg. ‘Wij maken veel mee in de zorg en kijken verder dan de rolstoel, naar de persoon. We hebben veel vaste klanten die regelmatig weer een nieuwe rit boeken.’ De stichting zit nu op 40-45 ritten per jaar en heeft een tweede motor nodig om aan de vraag te voldoen.

Sponsortocht

Na een succesvolle eerste sponsortocht organiseert Wheels4Freedom op zaterdag 22 september een tweede tocht. Vorig jaar konden ze een tweede zijspan betalen. Dit jaar draait de sponsortocht om die tweede motor om de nieuwe zijspanbak aan te bevestigen. Deze rit zal door Noord Holland toeren vanaf Brandweer Heemskerk en eindigen te Hoogwoud waar onze stichting gehuisvest is.

Passie

Dat Marcel Eggink een enthousiast lid van de stichting is, is duidelijk te merken, ‘Wat is mooier om je passie te kunnen delen met mensen die normaal gesproken het gevoel van motorrijden niet kunnen ervaren?’, zegt hij. ‘Elke rit is zo mooi en indrukwekkend omdat je mensen met een beperking een unieke ervaring en een stuk vrijheid geeft.’

De kosten om deel te nemen aan de sponsortocht zijn 20 euro per rijder en 10 euro voor bijrijders. De lunch is inbegrepen. Als je dit niet wilt missen, geef je dan op via een mail naar: [email protected] Voor meer informatie over de stichting, het boeken van een rit of het doen van een donatie zie de website www.wheel4freedom.nl. Stichting Wheels4Freedom heeft de ANBI status. Deze status houdt in dat donaties aftrekbaar zijn.

Reacties