Vierde editie Etalagebenenloop Spaarne Gasthuis

Spaarne Gasthuis in Hoofddorp.
Foto: redactie

Etalagebenen; het is misschien een wat vreemde naam voor een vaatziekte. Maar de herkomst van de naam is eigenlijk best logisch. Door krampende pijn in de kuit kunnen patiënten maar kleine stukjes per keer lopen, voordat ze moeten rusten. Een beetje alsof ze van etalage naar etalage lopen.

De kramp wordt veroorzaakt door een gebrek aan zuurstof in de beenspieren. Dit tekort is een gevolg van een vernauwde of afgesloten slagader in of naar de benen. Gelukkig zijn er manieren om de klachten te verminderen.

Lopen tegen de pijn
Op zaterdag 22 september organiseert het Spaarne Gasthuis samen met Sportservice Haarlem de jaarlijkse Etalagebenenloop. Het klinkt wat tegenstrijdig: lopen met een vaatziekte die lopen lastig maakt. Maar uit onderzoek blijkt dat meer lopen juist helpt om de klachten te verminderen.

Laagdrempelig
Linda Nieman-Breunesse, verpleegkundig specialist vaatchirurgie en wondzorg bij het Spaarne Gasthuis, vertelt over dit initiatief. “Lopen helpt niet alleen tegen de klachten. Patiënten ontmoeten lotgenoten en kunnen op een laagdrempelige manier vragen stellen aan specialisten. Vaak ontstaan er ook loopgroepjes, waardoor je ziet dat patiënten meer gaan lopen. Dat is mooi om te zien, want ook gezelligheid is belangrijk tijdens de Etalagebenenloop.”

Dit jaar is alweer de vierde editie van het initiatief. “We begonnen 4 jaar geleden met 10 deelnemers en 10 begeleiders. Elk jaar bleven we groeien. Vorig jaar liepen er zo’n 70 patiënten mee en deze editie wel 100. Daarnaast loopt er ook een groep van ruim 30 specialisten mee. De vaatchirurgen, fysiotherapeuten, verpleegkundig specialisten en twee beweegdocenten van Sportservice Haarlem lopen mee als begeleider, maar zijn er ook om vragen te beantwoorden.”

Trots en enthousiast
Tijdens de tocht langs de Toolenburgerplas in Hoofddorp leggen de deelnemers 1,3 kilometer af. Het is geen wedstrijd en ieder loopt lekker op eigen tempo. “Of iemand nu 2 keer of 30 keer moet stoppen; de patiënten zijn enorm trots op zichzelf dat ze 1,3 kilometer kunnen wandelen. Verschillende patiënten hebben alle jaren meegedaan en ze zijn elk jaar weer enthousiast. Het is voor sommigen ook echt een uitje. Na afloop van de prestatie krijgen de deelnemers een hapje en een drankje én natuurlijk het befaamde Schoentje.”

De Etalagebenenloop start zaterdag 22 september om 10.30u bij restaurant Long Island in Hoofddorp.

Reacties