ChristenUnie: stop afsluiten parkeerterrein IKEA

Parkeren in de stad. Altijd een hot issue.
Foto: pixabay

IKEA Haarlem is begonnen met slagbomen rond het parkeerterein bij het woonwarenhuis in de Waarderpolder. ChristenUnie vreest een parkeerchaos.

Het parkeerterrein bij station Haarlem Spaarnwoude is niet meer bereikbaar voor forenzen een daar heeft ChristenUnie in de gemeenteraad vragen over gesteld.

Raadslid Frank Visser: “De raad vraagt al jaren om extra P&R plekken bij het station. Het aantal OV-reizigers groeit namelijk sterk. Wij willen dat het college die parkeerplaatsen nu met spoed realiseert en tot die tijd afspraken maakt met IKEA om de slagbomen nog niet te sluiten.”

Nu staat elke ochtend het P&R-terrein aan de noordzijde van station Spaarnwoude al snel vol, zegt de partij. Daarom gebruiken veel forenzen het naastgelegen IKEA parkeerterrein. Als dat straks niet meer kan vreest de ChristenUnie dat reizigers gaan wildparkeren of voortaan weer de auto kiezen ipv overstappen op de trein. Visser: “Dit is slecht voor het OV en de files rond het Rottepolderplein zullen dan verder groeien.”

Volgens de ChristenUnie moet het aantal parkeerplaatsen bij het station snel worden uitgebreid. Tussen de flyover, het IKEA parkeerterrein, het spoor en het bestaande P&R terrein is op het grasveld ruimte voor circa 150 extra plekken. Dit gebied zou zo kunnen worden ingericht als parkeerterrein. Visser: “De gemeente kan IKEA niet tegenhouden om de slagbomen in gebruik te nemen. Dus als IKEA het terrein echt afsluit dan is snel een alternatief nodig. Desnoods worden het parkeerplekken in het gras totdat de definitieve plannen voor het gebied klaar zijn. Dan hoeft de wethouder alleen de parkeerstroken te markeren met wat palen en touwen en te zorgen voor een oprit vanaf het bestaande terrein. Helaas wil de wethouder dit niet doen en moeten we wachten tot in maart 2019 plannen voor dit gebied worden gepresenteerd. Ik vind dat teleurstellend want de kans is groot dat OV-reizigers dan al zijn afgehaakt. Ik ga daarom in de volgende raadsvergadering begin november hier een motie over indienen.”

Uiteindelijk wil de gemeente bij station Spaarnwoude woningen bouwen en mogelijk ook een parkeergarage. Visser: “De gemeente moet zorgen dat deze garage groot genoeg is om de groei van het aantal reizigers op te vangen. Het is mooi dat steeds meer mensen hun auto bij het station parkeren om verder te reizen met de trein. Dat moeten we als overheid stimuleren en niet ontmoedigen!”

Reacties