150 Kaarten Toneelschuur voor minima

Drukte in de Toneelschuur.
Foto: Steef Fleur

Dit najaar bestaat de Toneelschuur 50 jaar. Onder het motto ‘Toneelschuur: vijftig jaar vooruit’ viert de Toneelschuur een theaterseizoen lang feest.

Bijzonder is dat Haarlemmers die normaal gesproken niet naar de Toneelschuur (kunnen) komen de mogelijkheid krijgen om theater- en dansvoorstellingen te bezoeken. Ter gelegenheid van het jubileum hebben de Nolte Stichting en de Rotary Haarlem namelijk een bedrag beschikbaar gesteld waarmee de Toneelschuur 150 kaarten kan geven aan minima, Haarlemmers met een niet Westerse achtergrond, ouderen en kansarme gezinnen.

Een gebaar waarmee de Toneelschuur haar doelstelling: “een (t)huis zijn voor alle Haarlemmers” kan realiseren. De kaarten worden o.a. uitgereikt via Stichting 4 Het Leven en de CultuurTafel van Veel.

Van oktober 2018 tot en met mei 2019 organiseert ‘de Schuur’ elke maand jubileumactiviteiten rondom de theater-, dans- en filmvoorstellingen. Speciale activiteiten om theatermakers (beter) te leren kennen, anders naar een voorstelling te leren kijken of zelf aan de slag te gaan met een theatertekst of choreografie.

Op vrijdag 2 november aanstaande trapt de Toneelschuur het jubileumseizoen af. Alle bezoekers worden die avond na afloop van de voorstelling of film getrakteerd op een glas bubbels en klein hapje. Na afloop van de voorstelling Cinema van Toneelgroep Oostpool en het Nationale Theater vragen de jongeren ambassadeurs de acteurs het hemd van het lijf tijdens een nagesprek in de zaal.

Tijdens de hele maand november worden de theatervoorstellingen in het zonnetje gezet doormiddel van  extra veel randactiviteiten (bijvoorbeeld inleidingen, nagesprekken een workshop theatertekst schrijven). Vervolgens is december de maand voor jongeren, vieren de Toneelschuur Vrienden in januari feest, nemen in februari kinderen de Toneel- en Filmschuur over, staat in maart de dans centraal en in april Toneelschuur Producties en speelt in mei de film de hoofdrol.

De Haarlemse ontwerper Joost Swarte (1947) heeft voor het vijftigjarig jubileum van de Toneelschuur twee korte animaties getekend; een voor de Toneelschuur en een voor de Filmschuur. De animaties, met geluid van Fay Lovsky, zijn gemaakt in samenwerking met animatiestudio in60seconds. In de animaties struikelen de losse letters van het woord ‘Toneelschuur’ dan wel ‘Filmschuur’ over elkaar heen, tegen de achtergrond van het theater, een dansuitvoering, een filmvertoning en het theatercafé.

De animaties gingen in première tijdens de presentatie van het boek Toneelschuur 50’ op zaterdag 20 oktober en zijn nu te zien als teaser voor alle films in de Filmschuur, in de foyer en het café van de Toneelschuur, op de website en op social media.

Reacties