Oudste club van Nederland, Club Stalker aan de Kromme Elleboogsteeg in Haarlem, sluit na 35 jaar definitief haar deuren

Foto: Charles Duijff

Bron: Club Stalker De oudste club van Nederland, Club Stalker aan de Kromme Elleboogsteeg in Haarlem, sluit na 35 jaar definitief haar deuren. Eigenaar Damir Kalkan, die de club ruim tien jaar in zijn eentje leidde, vindt het tijd voor iets nieuws. ,,Stalker is letterlijk mijn hele leven. Mijn vrouw en ik hebben elkaar daar leren kennen en bijna al mijn vrienden heb ik via de club leren kennen. Het is dus geen makkelijke beslissing geweest.’’ In de loop van 2019 wordt het pand omgebouwd. Er komen appartementen in het drie verdiepingen tellende gebouw.

Het verlies van Club Stalker laat zich voelen in het uitgaansleven van Haarlem. Voor verschillende generaties Haarlemmers is Stalker dé plek geweest van waaruit op een veilige en prettige manier het nachtleven ontdekt kon worden. De Kromme elleboogsteeg loopt van de Nieuwe Groenmarkt naar de Zijlstraat…… De club is altijd een voedingsbodem voor talent geweest. Grote dj’s van nu zoals Chocolate Puma, The Man With No Shadow, Dirtcaps, Mike Ravelli en Miss Melera begonnen hun carrière in de Kromme Elleboogsteeg. Daarnaast is Stalker voor zowel creatief, organisatorisch als zakelijk talent een springplank geweest voor een succesvolle carrière. Veerplas Festival, dat door medewerkers en artiesten van Club Stalker wordt georganiseerd, is hier een goed voorbeeld van (….)

Club Palermo

Ik leerde deze club eerder kennen als club Palermo, een discotheek, waar in de zestiger- en begin zeventiger jaren ook live muziek werd gemaakt. Ik herinner me in die jaren live-optredens aldaar van Het Holland Kwartet met Hans Overmeer en o.a. drummer Willem Duyn (later zanger in het duo Mouth & Mac Neal),  Wally Tax & The Outsiders, en The Buffoons. Publiektrekkers 1e klas in die tijd….

New Wave, House en Progressive

Bron: Club Stakker: De club opent in april 1983 haar deuren. Aanvankelijk wordt er voornamelijk new wave, punk en andere alternatieve dansmuziek gedraaid. In de jaren negentig worden deze stijlen vervangen door onder andere hiphop en house. Rond de millenniumwisseling weet de club nationale bekendheid te verwerven door als één van de eersten in Nederland op de dan nieuwe stroming progressive te duiken. Artiesten als Danny Howels, Luciën Foort en Sander Kleinenberg worden al ver voor hun internationale doorbraak in Stalker geboekt en blijven de club na hun doorbraak trouw. Deze geschiedenis herhaalt zich een paar jaar later door al vroeg in zijn carrière New Yorker Tommy Sunshine een plek achter de draaitafels te geven.

Naast de sterke muzikale programmering, kenmerkt de club zich door een ontspannen en open sfeer. Vrijheid en gelijkheid staan hoog in het vaandel. In Stalker is geen plek voor machogedrag en wordt niemand buitengesloten. Hierdoor heeft de club altijd een aantrekkingkracht gehad op creatieve geesten en nachtvlinders.

Afscheid in stijl
In de komende maanden denkt het management na over een spetterend afscheid ,,Ik zie een sluitingsweekend voor me waar alle artiesten die iets voor ons betekend hebben nog één keer langskomen zodat de verschillende generaties Haarlemmers op een gepaste manier afscheid kunnen nemen. Maar hoe ik dat precies ga doen, weet ik nog niet.’’, aldus Kalkan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen