Tata Steel Chess Tournament laatste ‘kunstje’ oud-wereldkampioen Vladimir Kramnik

Vladimir Kramnik (r) tijdens zijn partij tegen Jan-Krzysztof Duda
Foto: Tata Steel

Oud-wereldkampioen schaken Vladimir Kramnik (43) heeft zojuist bekendgemaakt afscheid te nemen van het professioneel schaken. Afgelopen weken nam Kramnik deel aan het Tata Steel Chess Tournament.

Vanmiddag speelt hij in het gebouw van de Tweede Kamer nog de Torentje Schaak simultaan van Tata Steel tegen parlementariërs en journalisten. De Torentje Schaak simultaan vormt jaarlijks de afsluiting van het Tata Steel Chess Tournament.

Kramnik was van 2000 tot 2007 wereldkampioen schaken. Hij onttroonde Garry Kasparov in 2000 door hem te verslaan met 8,5 – 6,5. Kramnik verloor geen enkele partij in deze tweekamp. Hij heeft vrijwel alle grote toptoernooien gewonnen, inclusief het Tata Steel Chess Tournament (in 1998).

Kramnik: “Ik heb al enkele maanden geleden besloten om mijn carrière als professioneel schaker te beëindigen en nu ik mijn laatste toernooi heb gespeeld, is het moment aangebroken om dit bekend te maken.”

Weergaloze menselijke ervaring
“Mijn schaakcarrière was een geweldige ervaring en ik ben erg dankbaar voor wat de schaaksport mij heeft gebracht. Het was soms moeilijk, soms meer succesvol dan ik ooit had kunnen dromen, maar het was zonder meer een weergaloze menselijke ervaring voor mij. Ik heb mij er altijd voor ingespannen om alles te geven, om volledig betrokken te zijn bij het spelen van schaak en de schaaksport.”

Projecten op gebied van schaken voor kinderen en onderwijs
“Ik heb in interviews al eerder aangegeven dat ik op een dag graag iets anders zou willen gaan doen en aangezien mijn motivatie als schaakspeler de laatste maanden sterk is afgenomen, voelt dit als het juiste moment om die stap te zetten. Ik wil me gaan toeleggen op projecten die ik de afgelopen tijd heb ontwikkeld, met name op het gebied van schaken voor kinderen en onderwijs. Ik zal daar binnenkort meer over bekendmaken. Ik zal misschien af en toe nog een rapid of blitz toernooi spelen of een simultaan geven, zoals vanmiddag de Tata Steel Chess simultaan in het Nederlandse parlementsgebouw en deelnemen aan verschillende schaakgerelateerde evenementen die erop gericht zijn om de populariteit van deze geweldige sport te vergroten.”

Wat nu blijkt de laatste confrontatie te zijn tussen Vladimir Kramnik en Anish Giri.

Jeroen van den Berg, directeur van het Tata Steel Chess Tournament: “Ik vind het bijzonder dat Vladimir Kramnik het Tata Steel Chess Tournament heeft uitgekozen als zijn laatste toernooi. Graag had ik gezien dat hij met een mooier resultaat afscheid had kunnen nemen. Vladimir is een geweldige speler. Hij is dynamisch, zeer allround en een geweldige vechter met een zeer diepzinnig inzicht. Maar bovenal is hij een prachtig en warm persoon, met een geweldig gevoel voor humor. Ik zal zijn aanwezigheid in de top van de schaakwereld missen en velen over de hele wereld met mij. Ik wens hem veel succes toe met alles wat hij gaat ondernemen en ik weet zeker dat onze wegen elkaar nog vaker zullen kruisen.”