Van de ‘Walvis van Willem Warmenhoven’ tot ‘Changing World’

Bloemencorso anno 1947
Foto: Youtube

Bloemencorso Bollenstreek voor de 72e keer het absolute bloem- en kleurrijke hoogtepunt van de lente; honderdduizenden bezoekers verwacht langs de route van Noordwijk aan Zee naar Haarlem

Zaterdag 13 april wordt in de ‘Bollenstreek’ voor de 72e keer het Bloemencorso georganiseerd. Onder het motto ‘Changing World’ zorgen 18 indrukwekkende praalwagens, met bloemen opgesierde personenauto’s en een groot aantal muziekkorpsen en fanfares voor een kleurrijke triomftocht vanuit Noordwijk aan Zee naar Haarlem, voorbijtrekkend aan een honderdduizenden koppen tellend publiek, afkomstig uit alle hoeken en gaten van de wereld.

Bloemencorso blijft ‘beestachtig’ mooi: van walvis in 1947 tot draak in 2018

Het Bloemencorso van de Bollenstreek is al jarenlang het internationaal meest bekende bloemenevent van ons land. Samen met de Keukenhof staat het evenement garant voor rond de anderhalf miljoen toeristen in het voorjaar. Een leuke jaarlijkse impuls voor de economie van Noord-Holland, die ooit begon met een ‘walvis op een krakkemikkig vrachtwagentje.

Eerste corso in 1947
Zoals al eerder gezegd: het Bloemencorso is 72 jaar oud en beleefde zijn debuut in 1947. Kort na de Tweede Wereldoorlog was er grote behoefte aan feesten en gezelligheid. Daarbij kwam dat de bloembol, Nederlands exportproduct bij uitstek, een stuk internationale promotie prima kon gebruiken. En zo ontstond het idee van het bloemencorso.

De Walvis
In 1947 ging dat eerste echte bloemencorso in Hillegom van start. Voor het grootste deel bestond de stoet uit met bloemslingers en boeketten versierde vrachtauto’s en handkarren, voorafgegaan door het plaatselijke muziekkorps en aangevuld met die allereerste praalwagen aller tijden: de Walvis van de Hillegomse amarylliskweker Willem Warmenhoven, gedragen door een krakkemikkig vrachtwagentje.

De Walvis van Willem Warmenhoven

Noordwijk en Haarlem
Na 1947 breidde het bloemencorso snel uit. En vooral toen Hillegom de buurgemeenten Sassenheim en Lisse uitnodigde om mee te werken aan een groots opgezet corso, kreeg het evenement steeds meer allure. Ook de opening van Keukenhof in 1950 had een duidelijke invloed op de belangstelling voor het bloemencorso.

Steeds langer werd de route en steeds groter werd de stoet. En toen later ook badplaats Noordwijk en bloemenstad Haarlem aansloten, kreeg het bloemencorso de hedendaagse omvang en uitstraling.

Hieronder een filmpje met beelden van 70 jaar Bloemencorso:

Vijf dagen Bloemencorso
Inmiddels is het Bloemencorso uitgegroeid tot een evenement dat maar liefst vijf(!) dagen in beslag neemt. De officiële aftrap is vandaag met de start van de ‘opbouwdagen’ in Sassenheim. In drie dagen tijd worden daar alle praalwagens opgesierd met talloze hyacinten, tulpen, narcissen en andere bolgewassen en snijbloemen. Honderden vrijwilligers en tientallen verenigingen helpen mee  om alle ontworpen praalwagens letterlijk tot bloei te brengen. De opbouwdagen zijn voor publiek toegankelijk. Klik op meer informatie over het bezoeken van de opbouwdagenBloemencorso ‘by Night’in Noordwijkerhout
Na de opbouwdagen beleeft het Bloemencorso zijn hoogtepunt vrijdagavond in Noordwijkerhout waar het corso een ‘verlichte’ doortocht maakt als opmaat naar de ‘grote dag’ van zaterdag, als het corso zijn traditionele tocht naar Haarlem gaat maken.  De doortocht in Noordwijkerhout vindt plaats tussen 21.00 en 22.00 uur. Klik op meer informatie over de doortocht van het corso in NoordwijkerhoutRoute
Zaterdagochtend vormt het Vuurtorenplein in Noordwijk aan Zee het inmiddels traditionele startpunt van het corso, terwijl zaterdagavond rond de klok van negen uur , de stoet Haarlem binnenrijdt. Rond 22.00 bereikt het corso het eindpunt bij de Raaks.
De hele zondag blijven de praalwagens dan nog opgesteld in het centrum van de provinciehoofdstad op de Nassaulaan en de Gedempte Oude Gracht.

Voor het hele programma van en rond het bloemencorso en de route met alle doorkomsttijden kun je kijken op de website van het Bloemencorso van de Bollenstreek.

 

Reacties