Zeg ja tegen het ‘M-jaar’

Er zou een extra jaar moeten komen voor vmbo leerlingen die na het vmbo nog geen passende vervolgopleiding hebben gekozen, een oriëntatiejaar net zoals in het hbo en op de universiteit. In dat jaar krijgen zij extra tijd, les, oriëntatiestage en begeleiding om een vervolgopleiding te kiezen. Dat vinden initiatiefnemer Elke van den Hout en drie mbo-scholen, waaronder het Nova College.

Elke van den Hout, bedenker en initiatiefnemer en moeder van een twijfelende vmbo-leerling, over het waarom van een extra jaar tussen vmbo en mbo: “Op je 15e al kiezen wat je later wil worden, dat is wat vmbo’ers doen in hun eindexamenjaar. Dat is behoorlijk vroeg, dacht ik. En dat vinden veel leerlingen ook. Wat nou als leerlingen, die nog niet weten wat ze willen, nog niet hóeven te kiezen. Dat ze een jaar langer mogen leren, groeien, experimenteren en uitzoeken wie ze zijn en wat ze willen? Daarom ik bedacht: M-jaar. M-jaar is een jaar voor leerlingen ná het eindexamen van de middelbare school vmbo-tl en kader en voor (3e en 4e jaars) havisten die liever een mbo-opleiding doen. M-jaar is een jaar vóór de definitieve keuze van de beroepsopleiding. Een jaar boordevol ruimte om verder te leren, te experimenteren, voor persoonlijke ontwikkeling en kennismaken met beroepen. Een spannend jaar, vrijwillig en niet vrijblijvend, van én met de leerlingen.”

Meer over M-jaar

M-jaar is een initiatief van Elke van den Hout en drie mbo-instellingen, waaronder ROC TOP in Amsterdam en Nova College in onder andere Haarlem. Voor meer informatie en om de petitie te tekenen: m-jaar.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen