Haarlem: De 14e Vijfhoekkunstroute: zondag 19 mei 2019

Het thema was dit jaar was ‘Lucide dromen’. Dan weet je zelf wat je droomt en kan je de droom ook zelf sturen. Zo kan er van alles gebeuren, je kunt vliegen, je loopt als een geest door een muur heen en je spreekt zomaar vier talen.

Tekst, foto’s en film Charles Duijff (klik op foto’s voor uitvergroten)

Die droom wilde ik dit weekend ook weleens meemaken. Dat kon al vanaf vrijdag 17 mei. ‘Dat had je gedroomd’, sprak mijn agenda, andere dingen te doen, maar zondag de 19e kwam het er toch van. Mijn droomwandeling door de straten van de Vijfhoek in Haarlem.

Nu heb ik sowieso wat met de Vijfhoek. Mijn moeder werd in de Doelstraat geboren en ik woonde mijn 1e drie levensjaren op de Gedempte Raamgracht. Mijn grootouders van vaders kant woonden in de Drappenierstraat. Ik logeerde en sliep daar nu en dan.Altijd thuiskomen als ik daar wandel dus. Ze noemen het ook wel de ‘Jordaan van Haarlem’ De smalle straten met soms bijna Charles Dickens-achtige sfeer en prachtige hofjes als het Proveniershof. Alhoewel Charles Dickens had waarschijnlijk niets met de Jordaan. Toch ging een pikketanisje er bij heb ook wel in denk ik….

Meerdere kunstvormen op het Proveniershof. In dit artikel niet alleen te zien, maar ook te horen (filmpjes)

Voor de kunst uit eerst even naar Kantoor? Nee nee…niet om te werken! Kom nou…het is de kunst om zondag in alle rust te genieten van…….Nou ja de serveerster en barmensen moesten wel aan de bak…. een bakkie koffie bijvoorbeeld of toch liever een wijntje of biertjeDe Kunstcreaties bevonden zich in diverse huizen langs de route, maar ook buiten werden kunstwerken getoond. Hieronder in het filmpje een tweetal Kunstenaars aan het woord

Kunst op leer….de kat trok niet van leer..voor hem/haar was doorslapen de kunst…. Wolstraat…Optreden van ‘De Filistijnen’ Niet de bedoeling dat het publiek naar de Filistijnen ging en toch ook weer wel dus…naar het optreden dan…. Hallelujah Fraaie creaties te zien van Anouschka Tjaden uit Heemstede Café van Gunsteren waar mijn opa Duijff (R.I.P.) vaste klant was. Hij woonde in de Kerkstraat, dus kon het lopend (of wachelend) af…… Proveniershof Joke Kokkelkoren. Haar kunstwerken toont ze aan het Nieuwe Kerksplein 4 te Haarlem Ook werk van Joke, onderstaande zwijntjesMuziek in de Korte Houtstraat…je bleef die middag graag lang in de Korte Houtstraat Ik arriveerde er danook op ‘Het Goede Uur’Hieronder werk van Jente Witte in de Wolstraat (zie ook filmpje met haar muzikale optreden) Hieronder de Drappenierstraat Gezellige terrasjes in de Breestraat

 

 

Reacties