Als het om uw budget gaat, weet u dan hoe laat het is?

Foto: Pixabay

Het begint al wanneer we als kind ons eerste zakgeld krijgen. Ga ik meteen naar de winkel om er iets van te kopen, of ga ik sparen voor iets speciaals. Plannen, leren met geld omgaan.

tekst, foto’s en filmpje Charles Duijff

De samenleving waarin we opgroeien vraagt nogal iets van ons. Van jongs af ‘moeten’ we van alles. Hippe kleding dragen, duur speelgoed hebben zoals Lego en luxe Gameboys. Als we wat ouder zijn toch minstens een mobieltje en een tablet bezitten, nog hippere kleding dragen, kort gezegd: ‘blijven meedoen met te rest’ Dan zeg ik dus eigenlijk financieel blijven meedoen met de rest. Ouders doen hun best om de kinderen niet buiten de boot te laten vallen. Zorgen dat ze meekunnen met schoolreisjes of schoolexcursies. Angst dat de kids gepest worden wanneer ze niet mee kunnen doen. Daarnaast zorgen dat het gezinsleven kwalitatief- en economisch ‘op peil’ blijft. Op zomer- en/of wintervakantie en dagjes uit naar een pretpark of dierentuin. De gezinsauto, de caravan, In veel gevallen hebben beide partners een baan om de hypotheek überhaupt te kunnen betalen. Dan zijn er de kosten van kinderopvang.

Eigenlijk hoef ik u wat het bovenstaande betreft niets te vertellen. We ervaren het allemaal in ons leven. U kunt het vast wel zelf invullen allemaal. Niet zo gek dat mensen financieel in de moeilijkheden kunnen geraken. Het sluipt er in. Oplopende energiekosten, die bekeuring voor 10 km te hard rijden, de extra kosten van het incassobureau of de deurwaarder….Die lening die je beter niet had kunnen sluiten. Het eigen risico voor de ziektekosten. Iets om je voor te schamen? Helemaal niet!……Schamen? Kom op nou mensen!

Toch schamen de meeste mensen zich wanneer ze met financiële zorgen te maken krijgen, vertellen Hanneke Versluis (L) en Corry Villari (R) me.Hanneke en Corry zijn beiden coördinator bij SchuldHulpMaatje, een organisatie met vrijwilligers die zich inzetten om mensen te begeleiden bij het beheren van hun financiële budget. Die begeleiding bieden wanneer schuld is ontstaan. Die hulp bieden ook voordat er schuld is ontstaan. Hulp bij hoe je in jouw persoonlijke omstandigheden het beste met het beschikbare budget kunt omgaan. ‘Maatje’ staat voor vriend of vriendin. Iemand met kennis van zaken die je kunt vertrouwen en die je kan bijstaan om zorgen te verlichten en bij voorkeur helemaal weg te nemen. De vrijwilligers van SchuldHulpMaatje zijn gedegen opgeleid om die hulp te kunnen bieden. Ze kennen ook de weg naar overige hulpinstanties, zoals bijvoorbeeld de gemeente.

Drempels? Nee hoor geen drempels. De Mennokapel in de Indischestaat 190 in Haarlem Noord is toegankelijk voor iedereen. U wordt vriendelijk ontvangen en krijgt indien u dat wenst een kennismakingsgesprek. ‘Intakegesprek’ klinkt zo formeel en dat voelt wellicht bureaucratisch. Niet de bedoeling! De bedoeling is kennis te nemen van uw verhaal en u vrijblijvend  te introduceren bij een ‘maatje’. Een persoon die u kunt vertrouwen en die u graag zal begeleiden.

Het nieuwe pand van SchuldHulpMaatje/MoneyFit werd woensdag 22 mei onder grote belangstelling geopend door burgemeester Jos Wienen. Ook gaf hij het startsein voor de nieuwe website www.geldzorgenvrij.nl

Wienen memoreerde hoe ingewikkeld het is om je administratie goed op orde te hebben. nu vrijwel alles gecomputeriseerd is. Hij heeft in zijn werk gezien hoe snel schulden en andere problemen zich kunnen opstapelen. ‘Maar zeggen dat het anders moet, werkt pas als er mensen zijn die je daarbij dan ook helpen. En dát is precies wat SchuldHulpMaatje doet: je helpen voordat je in een moeras terechtkomt’, aldus de burgemeester. Hieronder de gezellige- en lichte kamer waarin het kennismakingsgesprek plaatsvindt.

Zie ook onderstaand filmpje waarin de coördinatoren vertellen

Zichtbaarder en duidelijker, zo wil SchuldHulpMaatje zijn’, stelt coördinator Hanneke Versluis. Dat gebeurt op een prettige plek waar zonder oordeel naar mensen wordt geluisterd. De gespreksruimte in de voormalige Mennokapel heeft daarom niets kantoorachtigs. Het is er huiselijk ingericht en er heerst rust. Er is gelegenheid om elkaar te leren kennen tijdens een kennismakingsgesprek.  Vervolgens kan de hulpvrager – indien gewenst – aan een maatje worden gekoppeld.

De platformachtige website www.geldzorgenvrij.nl biedt veel persoonlijke verhalen, tips en de mogelijkheid om met anderen van gedachten te wisselen op het forum.

Petra de Vries, waarnemend directeur van Stem in de Stad, waar SchuldHulpMaatje onderdeel van is, is blij met het nieuwe initiatief. ‘Stem in de Stad staat voor aandacht, er voor elkaar zijn. Op deze manier kunnen we nog meer mensen helpen dan we al doen.’ 

SchuldHulpMaatje/MoneyFit,  Indischestraat 190, Haarlem

[email protected]

nog een website:

SchuldHulpMaatje

en

Hoe helpen we?

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen