Waalse Kerk ‘Eglise Wallone’ Haarlem na drie jaar renovatie weer feestelijk in gebruik genomen

Foto: Charles Duijff

Zaterdag 21 september 2019 werd de Waalse Kerk aan het Begijnenhof 30 in Haarlem na drie jaar intensieve restauratie opnieuw in gebruik genomen. Dit gebeurde met een feestelijke opening in bijzijn van de Haarlemse burgemeester Jos Wienen.

Na een hartelijke ontvangst namens de kerkenraad in de Haarlemse Toneelschuur, waar men kon genieten van een heerlijke kop koffie met gebak, wandelden de genodigden richting de Waalse Kerk Ondermeer burgemeester Jos Wienen voerde het woord Zaterdag 21 september was een zonovergoten dag. De hoge ramen aan de zuidkant in de kerk zorgden dat de kerkbezoekers letterlijk volop in het zonnetje werden gezet…De kleine kerkgemeenschap dankt het herstel van deze bijzondere kerk aan een nalatenschap van oud-voorzitter Aafke de Jong, die haar geliefde kerk een paar miljoen naliet. De provincie Noord-Holland is er als subsidiegever bij betrokken. Vanwege de Provinciale subsidie van 100.000 euro werd wel de voorwaarde gesteld, dat de kerk na renovatie vaker zal worden opengesteld voor personen die geen lid zijn van deze kleine kerkgemeente.

Aan die voorwaarde zal zeker worden voldaan. De kerk had voorheen al een traditie in het geven van orgelconcerten op het prachtige Friederichs-orgel, dat stamt uit 1808. Die traditie zal in ere worden hersteld. Daarnaast bestaan plannen voor het beschikbaar stellen van de kerk voor recepties, huwelijken en vergelijkbare activiteiten. Het kerkgebouw is inmiddels voorzien van een moderne keuken, zodat men ook de catering bij dat soort gelegenheden kan verzorgen.

Eredienst

Op zondag 22 september werd een feestelijke dank- en eredienst gehouden. Dit gebeurde in twee talen, in het Frans en in het Nederlands. Tijdens deze eredienst, geleid door ds. Henk Spoelstra verzorgde het indrukwekkende Haarlemse mannenkoor Zang en Vriendschap muzikale ondersteuning. Het koor werd geleid door Arno Vree…Hieronder voorganger ds. Henk Spoelstra  Tijdens de dienst vonden muzikale intermezzo’s plaats op het Friederichs-orgel en op de vleugel door Junko Sakakibara, er werd trompet gespeeld door Kiichi Yotsumoto. De viool werd bespeeld door Valentina Bernardone Een bijzondere bijdrage aan de eredienst werd verzorgd door de voorzitter van de kerkenraad mevrouw Nora Schindeler. Zij droeg een prachtig gedicht voor van Toon Hermans, waarvan de tekst na de foto hieronder staat weergegeven Klik op ‘home’ voor de website van de Waalse kerk Haarlem

Home

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen