Kerstglas in het Kleinste museum van Haarlem

Foto: Pixabay

Vanaf vrijdag 8 november a.s. neemt het Kleinste museum van Haarlem een voorsprong op de kerstperiode met een verzameling Duits kerstglas uit Lauscha in Thüringen.

Samensteller Rob Koese legt met behulp van gereedschappen en materialen uit hoe de echte Duitse kerstbal en piek worden gemaakt. Daarbij zijn natuurlijk diverse, handgeblazen kerstballen te zien uit de collectie van Rob Koese.

Meer dan 160 jaar geleden maakten glasblazers uit Lauscha de eerste glazen kerstballen ter versiering van hun eigen kerstbomen. Later ontstond er in Lauscha en bij andere glasblazerijen in Thüringen een ware industrie van de productie van glazen versieringen voor de kerstperiode. Nog steeds is Lauscha het centrum voor glaskunst. De glazen kerstballen zijn gewilde verzamelobjecten. Het maakproces kent nog steeds na 160 jaar dezelfde werkwijze. In een porseleinen en stenen mal in de vorm van de kerstbal wordt het hete glas geblazen, de binnenkant wordt vervolgens verzilverd en aan de buitenkant wordt de kerstbal beschilderd met de gewenste kleuren.

Het hele jaar kerstmis
Rob Koese is eigenaar van Candlelight in de Haarlemse Cronjéstraat.  Al meer dan 30 jaar is Candlelight de enige winkel in Nederland waar het hele jaar kerstproducten zoals kaarsen en kerstversiering te koop zijn. Kroese, die voor zijn werk regelmatig naar Lauscha afreist, is al jaren gefascineerd door het vakmanschap en de elegantie van de kerstbal uit Lauscha.  De kerstballen uit de collectie van Rob Koese stammen vooral uit de DDR-tijd. De glasblazers uit Lauscha hebben het productieproces van de kerstballen altijd geheim gehouden. Zo is er weinig bekend over de grondstoffen van de glasblazerij en de verfstoffen.

Het Kleinste museum van Haarlem presenteert 10x per jaar een unieke verzameling van min of meer bekende Haarlemmer(s). Het museum is onderdeel van Kunst centrum Haarlem en 24 uur per dag toegankelijk vanaf de stoep.

Kunst centrum Haarlem is al bijna 50 jaar het centrum voor kunstuitleen in de regio Kennemerland. De collectie bestaat uit meer dan 6000 kunstwerken. Het kunstcentrum heeft ook een winkel met design en gebruiksvoorwerpen. Naast de kunstuitleen en winkel presenteert Kunst centrum Haarlem regelmatig exposities en organiseert bijeenkomsten met kunstenaars. De tentoonstellingen zijn altijd gratis toegankelijk.

Expositie: Uniek kerstglas in Kleinste museum van Haarlem

Wanneer: Vrijdag 8 november 2019 tot en met 6 januari 2020

Locatie: Gedempte Oude Gracht 119, Haarlem

Website: www.kunstcentrum-haarlem.nl.

Reacties