Haarlem! Hij is er! Muggen staakt uw wild geraas!

Foto: Charles Duijff

Op een zonovergoten Spaarne verzamelden al ruim voor 12:00 uur de eerste kinderen met hun ouders, grootouders en overige begeleiders. De Sint en zijn pieten werden rond 13:00 uur verwacht, maar de bisschop stuurde vast enkele roetveegpieten vooruit, om voor de nodige gezelligheid te zorgen.

Tekst en foto’s Charles Duijff (klik op onderstaande foto’s voor uitvergroting)

Voor de 17e november 2019 beloofde knuffel Roetveeg Piet Paulusma een zonnige dag en hij kwam zijn belofte na. ‘Oant Moarn’ Piet,  en voor deze gelegenheid dan maar Roet Moarn.  Wat een stalende dag met stralende Roetveeg Pieten. Een dag ook zonder een enkele wanklank liet ik me door enkele politieagenten vertellen. ‘We zijn hier vandaag uitsluitend voor de gezelligheid’ vertrouwde oom agent me toe.

Ik vertrok per trein vanuit mijn woonplaats Bloemendaal en daar trof ik op het perron al een hulpsint en zijn pieten… Hij had nog wat problemen met de baardgroei. Dat is uiteindelijk bij onze bisschop uit Mira helemaal goedgekomen, dus ik heb alle vertrouwen in deze jonge priester…De NS-sprinter van 11:55 bracht me in 5 minuten naar Haarlem en vervolgens maakte ik een wandeling door het Ripperdapark richting het Spaarne. Ik was nog maar nauwelijks op het Spaarne gearriveerd, of ik hoorde luid gehinnik. Ik dacht ‘dat zal Americo zijn’, maar niets is minder waar. Het was een hengst van een roetveegpiet (hieronder L), die op zijn stokpaardje zat. Er bleek er nog eentje te zijn. Stop eens even pieten, dan mogen jullie op de foto, en worden jullie in Haarlem wereldberoemd! U ziet het op de foto, toen nog vrij rustig, maar dat zou snel veranderen! Geen mug die de Sint in de ‘steek’ laat!De pieten zorgden een paar keer voor een echte ‘wave’ bij de mensen achter het hekBovendien waren er pieten die verdienstelijk zongen en dat werkte aanstekelijk bij de toeschouwers. Er werd uit volle borst (en omstreken) meegezongen….Inmiddels was Americo ook gearriveerd en die kreeg de gelegenheid om warm te lopen en vast te wennen aan de drukte….. Voorafgaand aan de prachtige stoom- en pakjesboot van de Sint arriveerde ook een kleinere sloep met verse roetveegpieten. Sint komt er aan hoor! Hij heeft nog wat hindernissen te over-BRUGGEN…Hij is ergens bij de verfroller, dus het duurt niet lang meer!Rond 13:00 uur was het dan zover… wat een kolos die stoomboot! Ook al ben je braaf, toch zwaait er wat zo te zien. De pakjesboot werd gevolgd door diverse privé- en huurbootjes. Het vaarseizoen is eigenlijk over, maar met dit weer…. Vanaf zijn pakjesboot sprak de Sint de mensen aan de kade al toe Daarna verliet hij het schip voor een tocht op Americo door de binnenstad van Haarlem….Eerst nog even wat handjes schudden….Ik begaf me snel naar de Grote Markt, waar de Sint na zijn rijtoer burgemeester Wienen zou ontmoeten…Ook daar was ik niet alleen…..Het publiek wachtte met spanning op de komst van de Sint en genoot ondertussen van entertainment door Dudley Angela (Dude)   Even na 14:00 uur bereikte de goedheiligman de Grote Markt, waar burgemeester Jos Wienen hem officieel ontving op het bordes van het Haarlemse Stadshuis… Na een drankje met de burgemeester en overige genodigden in de Gravenzaal zou Sinterklaas nog de feesttent op de Grote Markt bezoeken. De redactie van Nieuws.nl keerde huiswaarts om voor u de foto’s on line te zetten. Hieronder nog wat extra afbeeldingen. Geniet er van…

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen