Iconische gebouwen Haarlem kleuren oranje in kader van Dag tegen Geweld tegen Vrouwen

Foto: Zonta Kennemerland Zuid

‘Ik zeg volmondig ja tegen een ‘nee tegen geweld tegen vrouwen’’ Met die woorden gaf wethouder Marie-Thérèse Meijs dinsdag 25 november – de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen – het startschot voor de Haarlemse campagne Orange the World.

Voor de het vierde jaar op rij worden in Nederland 16 dagen lang markante gebouwen oranje verlicht. Ook in Haarlem kleuren er gebouwen oranje.

In aanwezigheid van zo’n 80 gasten, onder wie enkele gemeenteraadsleden en Statenlid Emre Kanik, opende wethouder Marie-Thérèse Meijs de Haarlemse campagne om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen. ‘Wereldwijd is 1 op de 3 vrouwen slachtoffers van fysiek of seksueel geweld. Dat zijn schokkende getallen’, aldus de wethouder. ‘De gemeente zal alles doen om geweld tegen vrouwen tegen te gaan.’ Met een symbolische handeling kleurde de wethouder vanaf het terras van deDAKKAS de toren van de Grote of St Bavo oranje. Ook de Molen de Adriaan, het Provinciehuis in Haarlem, het Raadhuis in Heemstede en het gemeentehuis en de dorpskerk in Bloemendaal worden 16 dagen oranje verlicht. Tevens vond in het Provinciehuis een officiële aftrap plaats in aanwezigheid van Arthur van Dijk, de Commissaris van de Koning.

(foto: Zonta Kennemerland Zuid)

Haarlem veilig voor vrouwen
De Haarlemse vrouwenorganisaties Zonta Kennemerland Zuid en Soroptimist International Haarlem-Kennemerland voeren dit jaar samen campagne voor Orange the World. Hun campagne om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen staat dit jaar in het teken van Safe Streets ofwel: Hoe veilig is Haarlem voor vrouwen? En dat is hard nodig. Acht op de 10 vrouwen heeft te maken met straatintimidatie, variërend van seksuele intimidatie tot ongewenst betast worden. Geweld stoppen begint bij het vergroten van veiligheid. En daarin speelt ook de gemeente Haarlem een rol.

Gemeente zal alles doen om geweld tegen vrouwen te stoppen

Wethouder Marie-Thérèse Meijs

Zonta en Soroptimisten onderzoeken samen waar Haarlemse vrouwen zich onveilig voelen en bieden 10 december een petitie aan bij de gemeente met de vraag om van Haarlem een Safe Street gemeente te maken. Wethouder Meijs toonde zich nieuwsgierig naar de uitslag van het onderzoek: ‘Ik hoop natuurlijk op een positief verhaal, maar ik hou er ernstig rekening mee dat dit niet het geval is.’ De vragenlijst voor het onderzoek is in te vullen op www.zontakennemerlandzuid.nl/safestreets en www.soroptimistclubhaarlemkennemerland.nl/safe-streets-haarlem

Over Orange the World
Orange the World is een wereldwijde actie om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen. De kleur oranje staat centraal voor een hoopvolle toekomst, zonder geweld tegen vrouwen en meisjes.

Wie is Zonta?
Zonta Kennemerland Zuid is onderdeel van Zonta International, een wereldwijd servicenetwerk van vrouwen. Wij zetten ons in voor de ontwikkeling en vrijheid van vrouwen, zodat zij de kans krijgen om volwaardig mee te doen aan de maatschappij.

Wie is Soroptimist?
Soroptimist Haarlem Kennemerland is onderdeel van Soroptimist International, een internationale organisatie van vrouwelijke professionals, die zich inzetten voor vrouwenrechten en de verbetering van de positie van vrouwen en meisjes overal ter wereld.

Reacties