Internationale Haarlemse Mineralen-, Fossielen- en Edelstenenbeurs 15 december druk bezocht

Foto: Charles Duijff

In het Kennemer Sportcentrum werd zondag 15 december de 31e Internationale Haarlemse Mineralen-, Fossielen- en Edelstenenbeurs georganiseerd. De opening was om 10:00 uur. Daaraan vooraf hebben vele standhouders al heel vroeg in de morgen hun ‘steentje bijgedragen’ aan het inrichten van de sporthal.

Tekst en foto’s Charles Duijff (klik op een foto voor uitvergroting)

Niet alleen (edel)stenen, maar ook fossielen, sieraden en prachtige schelpen waren te bewonderen in de ruime sporthal… Kent u het wereldbekende lied van Nina & Frederik?

Listen to the ocean, echoes of a million seashells

Forever it’s in motion Moving to a rhythmic and unwritten music

That’s played eternallyWerkelijk prachtig al die intense kleuren en variatie aan materialen….. Het herkennen van de vele soorten gesteenten vereist, zo schat ik in, jarenlang onderzoek en vraagt het nodige geduld en interesse van de vaklieden en hobbyisten op dit gebied. Er zijn nogal wat soorten. Kent u het woord lapidarist? Het staat voor ‘stenenverzamelaar’ De Nederlandse Lapidaristen Club (NLC) stelt zich ten doel om het verzamelen, bewerken en verwerken van onder andere mineralen en sierstenen, en het gebruik ervan te bevorderen’ Aan sommige stenen wordt zelfs een geneeskrachtige werking toegeschreven. Maar de bezoekers van de beurs gingen ook veelvuldig voor de prachtige sieraden, die ervan kunnen worden gemaakt….Bezoekers mochten zelf stenen met een onbekende inhoud van kristallen, (z.g. geode’s) openkraken.   Dit is nogeens wat anders dan noten kraken….. Kinderen mochten er gratis een eigen steentje slijpen. (Hieronder een volwassene aan de slijpsteen)De jongeman hieronder laat trots zijn eigen geslepen steentje zienWanneer het gaat om fossielen, ik ontdekte dat er exemplaren van honderdmiljoenen jaren oud te verkrijgen zijn. Bovendien hangt aan die vondsten een ‘kostbaar’ prijskaartje…. Bezoekers konden verder gratis hun eigen edelstenen laten determineren (bijvoorbeeld bepalen van het jaar van herkomst)  Er waren demonstraties van het vak van edelsmeden en facetteren van edelstenen. Soms komt de microscoop eraan te pasBron Wikipedia: Cabochon is de benaming voor een slijptechniek. Het betreft het slijpen van edelstenen en halfedelstenen en de benaming voor de stenen die hiermee worden verkregen….Hieronder een verdere foto-impressie van de dag

Reacties