Studenten Nova College Hotelschool volgen ‘Bierkennis’ bij Jopenbier

Foto: Nova College

De studenten Zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw van de Nova College Hotelschool in Haarlem hebben het nieuwe keuzedeel ‘Bierkennis’ met biersommelier Jelle Yu van Jopenbier gevolgd.

Het keuzedeel bestond uit vier masterclasses waarin toegewerkt werd naar twee gastronomische bier- en spijs avonden. Het resultaat was dinsdag- en woensdagavond te proeven in het Nova Grand Café Restaurant tijdens het examen: een snel uitverkocht Jopenbier en spijs-diner.

Eerst kregen de studenten in de Jopenkerk een masterclass van Jopenbier biersommelier Jelle Yu, daarna een rondleiding en masterclass door de Jopenbierbrouwerij in de Waarderpolder. Masterclass 3 was weer in de Jopenkerk waar oesters en bier behandeld werden en de afsluitende masterclass bier en spijs combineren was in het Nova Grand Café Restaurant.

Bierkennis is leuk!

Hotelschool docent Barbara Munter over dit keuzedeel en de masterclasses door Jopenbier: ‘Na een boeiend verhaal van Jelle over de grondstoffen en bereidingswijze van bier hebben we de eerste vier bieren geproefd, het menu doorgenomen en al gekeken of we een bijpassend bier kunnen kiezen voor de verrassende amuse tijdens de diners. Als afsluiting een korte rondleiding door de brouwerij in de Jopenkerk. Daarna nam Jelle ons mee in het proces van bier maken bij de brouwerij in de Waardepolder. Het huiswerk: het proeven van twee Jopenbieren en het benoemen van de smaak en het aroma van. De studenten gingen enthousiast naar huis; lessen volgen in contextrijke omgeving werkt! Tussen het glimmende koper van de Jopenketels en de geuren van mout en hop. Bierkennis is leuk!’

Grote eer en super trots!

Jelle Yu, biersommelier van de Jopenkerk in Haarlem, over de masterclasses en samenwerking met het Nova College: ‘Toen Barbara mij benaderde of ik dit keuzedeel wilde verzorgen, was ik meteen enthousiast! Eindelijk een Horeca opleiding die doorheeft dat bier serieus meedoet in de gastronomische wereld. Voor mij was het ook spannend, want studenten die een masterclass moeten volgen zijn toch anders dan mensen die kaarten kopen om een masterclass te volgen omdat ze al geïnteresseerd zijn in het onderwerp. Na de eerste masterclass was het meteen duidelijk; de interesse was gewekt en het enthousiasme onder de studenten was groot. We hadden een rode draad ‘Wat is bier?’ en een doel: de uitvoering van een bier en spijs diner. Na de laatste masterclass, waarin de studenten alle gerechtjes geproefd hebben met drie mogelijke opties als begeleidend bier, zijn de bierkeuzes gemaakt. Om te zien welke bieren ze uitgekozen hebben en waarom, dat maakte mij best wel heel trots! Ik heb zelf expres niet mee geproefd, dat deed ik op de uitvoeringsavonden!’

Reacties