Geen Max Verstappen maar wel boeren met trekkers over strand door rustgebied

Foto: Charles Duijff

Dat de boeren moeite hebben met de stikstofmaatregelen van het kabinet kan niemand zijn ontgaan. Vandaag trokken opnieuw duizenden boeren met hun trekkers naar Den Haag om nogmaals aan Rutten & Co. duidelijk te maken dat ze die stikstofmaatregelen maar helemaal niets vinden.

Dat ze hierbij nietsontziend te werk gaan is inmiddels wel duidelijk. En dan doel ik niet alleen op het ontelbaar aantal kilometers file dat ze in het afgelopen halfjaar hebben veroorzaakt met de nodige luchtvervuiling als gevolg. Maar vandaag zetten ze nog een ‘tandje bij’ als het gaat om natuuronvriendelijke acties.

De afgelopen week was er volop discussie rond de Dutch Grand prix in Zandvoort. Honderdduizenden mensen worden in dat eerste weekend van mei verwacht in de Noord-Hollandse badplaats met ongetwijfeld heel veel files. Grote vraag: Hoe krijgen we de hoofdrolspelers, de coureurs, vanuit Noordwijk naar het circuit? De oplossing lag voor de hand: via het strand! Alleen… daar was wel een probleempje in de vorm van heel veel strandvogels en zeehonden, waarvoor recentelijk een rustgebied is gecreëerd over een lengte van 3 kilometer van het strand.

Inmiddels is er een petitie gestart om dat tegen te houden waarvoor ruim 8000 handtekeningen zijn opgehaald om toch vooral te voorkomen dat de Formule 1 -teams, en Max Verstappen in het bijzonder, de rust van onze gevederde en/of besnorde vriendjes zou gaan verstoren. Maar zie: wat voor de ‘helden van de Formule 1’ geldt, geldt blijkbaar niet voor onze ‘boze boeren’. Nieuws.nl-redacteur Charles Duijff liep vanmorgen ‘op zijn tenen’ door het rustgebied toen hij werd gepasseerd door een aantal boeren, die voor de ‘kortste route’ hadden gekozen richting Malieveld. Ach ja, als je niet over de snelweg mag, dan moet je toch iets.

Deze middag werd overigens bekend dat Max straks in dat eerste weekend van mei ‘gewoon’ met de helikopter gaat. Hij verheft zich dus letterlijk boven de discussie. Misschien dat we dan nu de tekst van de petitie kunnen aanpassen en ervoor zorgen dat bij een volgende boerenactie (en die gaat ongetwijfeld weer komen) rekening wordt gehouden met de natuur. GroenLinks… hier rust een schone taak voor u!

Reacties