112

Veilig online handelen heeft u zelf in de hand

Foto: Pixabay

Haarlemmers worden helaas steeds vaker online opgelicht. En al helemaal nu mensen meer online kopen. Vaak gebeurt dit via webshops of op tweedehands verkoopsites waarbij de verkoper producten aanbiedt, maar ze nooit levert. In een jaar tijd steeg het aantal Haarlemmers dat aangifte deed met 28%.

Bron gemeente: “Dat overkomt mij niet”, denken veel mensen, maar het kan iedereen overkomen. Jong en oud. Mannen en vrouwen. Gemeente Haarlem startte daarom samen met het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting van de politie met de campagne ‘Zelf in de hand’.

Over het algemeen geldt: als iets te mooi is om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo! Hieronder vindt u concrete tips.

Waar kunt u op letten als u online handelt?

  • Zorg dat u een goed beeld heeft met wie u handelt op online platforms zoals Marktplaats. Kijk bijvoorbeeld naar andere advertenties van de verkoper of hoe lang iemand geregistreerd is.
  • Ga bij de verkoper langs en betaal contant. Mocht de verkoper te ver weg wonen, dan bieden online platforms zoals Marktplaats de service Gelijk Oversteken. Dit is een veilige manier van betalen waarbij uw betaling pas naar de verkoper gaat als u het product hebt ontvangen. Daarmee verkleint u de kans opgelicht te worden.
  • Voordat u met iemand handelt, kunt u op de website van de politie controleren of er meldingen over deze (ver)koper zijn gedaan. Zijn er meldingen? Doe dan geen zaken!
  • Deel nooit een kopie van uw ID/bankpas of rijbewijs als een particuliere verkoper hier om vraagt. Zodat u geen onnodig risico loopt slachtoffer te worden van identiteitsfraude.
  • Accepteer geen 1-cent verificatielinkjes van particuliere (ver)kopers. Deze kunnen nep zijn en uw rekening leegtrekken. Stel in plaats daarvan voor om gebruik te maken van een betaalmethode met zekerheidsgarantie zoals Paypal of Gelijk Oversteken.

Aangifte doen

Bent u toch online opgelicht? Doe dan altijd aangifte via de website van de politie .

Meer informatie?

Op deze website vindt u meer tips en kunt u uw kennis over online oplichting testen.

Bekijk video’s van de campagne over hoe een oplichting eruit kan zien en hoe u deze kunt voorkomen:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen