112

Haarlemse Boa’s demonstreren voor uitrusting met verdedigingsmiddelen

Evenals in tal van andere gemeenten demonstreerden 26 mei ook de Bijzonder Opsporingsambtenaren (BOA’s) van Haarlem, om hun eis kracht bij te zetten voor uitrusting met relevante verdedigingsmiddelen.

Tekst, foto’s en film Charles Duijff

Rond 12:00 uur kwamen enkele tientallen Boa’s bijeen op de Grote Markt, bijgestaan door ondermeer de BOA-vakbond en niet in de laatste plaats ook de Haarlemse burgervader Jos Wienen. Aanleiding uiteraard het ernstige incident bij de pier in IJmuiden, waar een groep met name jongeren twee Boa’s mishandelden. Pas toen een politieman met een wapenstok verscheen vluchtten de belagers.Jos Wienen: ‘Het is niet gebruikelijk dat een werkgever deelneemt aan een demonstratie van zijn/haar werknemers, maar in dit geval maak ik graag een uitzondering’. Burgemeester Wienen vindt het wenselijk dat de Boa’s worden uitgerust met verdedigingswapens. “Bewapenen’ vindt hij een heel ander verhaal. Dat wil hij niet. Het gaat erom dat Boa’s in situaties waarin agressie volledig uit de hand dreigt te lopen, zich met bijvoorbeeld pepperspray kunnen verdedigen, totdat de politie ter plaatse kan zijn. In het openingsfilmpje legt de burgemeester duidelijk uit, wat hij precies voor ogen heeft bij het uitrusten met relevante verdedigingsmiddelen van de Boa’s, waar het gaat om situaties met ernstige bedreiging.Bekijk en beluister ook het onderstaande filmfragment
Een vertegenwoordigster van vakbond FNV heette de Boa’s welkom en dankte burgemeester Wienen voor zijn inzet, waarbij hij als eerste burgemeester van Nederland ‘zijn nek uitstak’ voor het belang van uitrusten met verdedigingsmiddelen voor Boa’s.

Dorstige- of hongerige Boa’s konden op de Grote Markt ondermeer bij The Square terecht voor ‘Take away’

Reacties