Toeristenbelasting fors gestegen; Velsen kent recordstijging van 138%

Foto: Pixabay

Ook Uitgeest flink in de lift met plus 72%; Beverwijk en Heemskerk voordelig met slechts € 1,- per persoon per nacht.

Toeristen die hun vakantie in Noord-Holland doorbrengen, moeten rekening houden met gemiddeld 17,6% hogere toeristenbelasting dan vorig jaar. Noord-Hollandse gemeenten heffen gemiddeld €2,60 toeristenbelasting – per persoon, per nacht. Er bestaan echter grote tariefverschillen tussen gemeenten binnen de provincie.

Dit en meer blijkt uit een analyse van Bungalowparkoverzicht.nl, dat onderzoek deed naar de tarieven van toeristenbelasting in Nederland.

Toeristenbelasting valt hoogst uit in Noord-Holland
In 85% van de Noord-Hollandse gemeenten wordt in 2020 toeristenbelasting geïnd bovenop de overnachtingsprijs van logementen. De gemiddelde toeslag komt hier neer op €2,60 per persoon, per nacht. Dit is een toename van 17,6% ten opzichte van vorig jaar. Mede door deze verhoging -die van alle provincies het hoogst is- zijn toeristen in Noord-Holland het minst voordelig uit. Het landelijke gemiddelde tarief voor de toeristenbelasting is €1,82 per persoon, per nacht.

Toeristenheffing Noord-Holland loopt uiteen van €0,52 tot €10,80

In acht Noord-Hollandse gemeenten, waarvan Hilversum en Heerhugowaard de grootste zijn, wordt géén toeristenbelasting geïnd. Tussen Noord-Hollandse gemeenten die wél toeristenbelasting heffen, bestaan er grote verschillen in het tarief van de toeristenbelasting. De heffing varieert van €0,52 in Opmeer tot bijna elf euro in Amsterdam.

Amsterdam hoogste toeristenbelasting van heel Europa
Met een toeristenbelasting van  €10,80, betaal je in Amsterdam het hoogste tarief per persoon, per nacht. Dit is zowel op landelijk als op Europees niveau. In Praag en Berlijn is een overnachting ook niet goedkoop: per persoon betaal je hier respectievelijk omgerekend €7,80 en €5,57 toeristenbelasting per nacht. In Londen ben je voordeliger af: hier wordt de belasting niet geïnd.

Tarief toeristenbelasting hardst gestegen in Velsen en Aalsmeer
In de meeste Noord-Hollandse gemeenten werd het tarief van de toeristenbelasting dit jaar verhoogd. Het tarief steeg binnen de provincie – relatief gezien – het sterkst in Aalsmeer (+150%), Velsen (138%) en Uitgeest (72%). In de gemeenten Hoorn werd de toeristenbelasting dit jaar geïntroduceerd. In veertien gemeenten bleef het tarief van de belasting gelijk. Overigens zegt die stijging vooral iets over het lage tarief van de toeristenbelasting in het verleden, want ondanks die stijging ligt het tarief in Velsen nog altijd ‘slechts’ op € 2,50 per persoon per nacht, wat nog altijd fractioneel onder het Noord-Hollandse gemiddelde ligt.

Hieronder een overzicht van de toeristenbelasting per persoon per nacht in de Kennemerlandgemeenten:

 • Haarlem: € 5,00
 • Heemstede: € 0,00
 • Zandvoort: € 3,00
 • Bloemendaal:  € 3,00
 • Haarlemmermeer: 6,05% van de ‘verblijfsvergoeding’
 • Velsen: € 2,50
 • Beverwijk: € 1,00
 • Heemskerk: € 1,00
 • Castricum: € 1,80
 • Uitgeest: € 1,50
 • Alkmaar: € 2,41

Meer informatie over het onderzoek en een overzicht van alle gemeenten is te lezen op https://www.bungalowparkoverzicht.nl/nieuws/toeristenbelasting.

Reacties