Barbier Johan Boon zit al 52 jaar met de handen in het haar!

Hij houdt van zijn vak, Johan Boon, al 52 jaar werkzaam als dames- en herenkapper en pruikenmaker. Dat doet hij samen met zijn collega Ingrid Hoogeterp. Ingrid kwam als gediplomeerd dames- en herenkapster van de kappersschool direct bij Johan Boon werken en dat doet zij nu 31 jaar met veel plezier.

Tekst, foto’s en film Charles Duijff (klik op een foto voor uitvergroting)

‘Geknipt’ voor zijn vak zit hij dagelijks met de ‘handen in het haar’. Soms vanwege de drukte in de kapsalon, maar gelukkig meestal omdat Johan Boon zijn beroep met veel passie uitoefent. Wanneer ik u vertel dat hij ook buffels knipt en kamt, dan krabt u zich wellicht even achter de oren! Terecht, want ruimte voor buffels in de kapsalon maakt hij niet vrij. Wel voor hun zeer bruikbare haardos. Daarover kom ik zo te spreken.

De kapsalon is gevestigd in een beroemde Haarlemse straat. Beroemd, omdat de Tempelierstraat tot 1957 een knooppunt was voor o.a. de ‘Blauwe tram’, die reed tussen Zandvoort en Amsterdam….(hieronder een foto uit het Noord-Hollands Archief)

Verhalen

Tijdens het kappen van dames en heren maakt hij natuurlijk meestal een praatje met de cliënt. U kent die gezelligheid vast wel van uw eigen kappersbezoek. Niet dat iedereen loslippig is, maar Johan heeft gedurende die 52 jaar natuurlijk het nodige beleefd en vele verhalen aangehoord en ook emoties gedeeld. Want Johan verzorgt ook pruiken voor cliënten die ernstig ziek zijn en na bijvoorbeeld een chemo-kuur tijdelijk hun haar verliezen. Hij zou die pruiken zelf kunnen maken, maar daarvoor ontbreekt de tijd. Dat maken zou zomaar een week of zes kunnen duren, en de cliënt met haarverlies wil meestal onmiddellijk geholpen worden. Gelukkig zijn er in Duitsland bedrijven die vakkundig zijn op dit gebied en omdat Johan zelf pruikenmaker is kan hij de aangeleverde pruik direct comfortabel passend maken. Individueel maatwerk leveren dus. Met verdrietige emoties omgaan hoort er bij. (zie en beluister ook openingsfilmpje)

Sinterklaas…. wie kent hem niet (Hieronder Johan Boon met bisschoppelijk bezoek: Hulpsint Charles Duijff en een traditionele assistente…)Toegegeven, Johan kijkt hier toch wat nerveus. Toch is hij bezoek van Sinterklaas gewend, want de bisschop van Mira komt zo’n 100 x per jaar stiekem op bezoek, om zijn baard, snor en hoofdkapsel te laten onduleren. Onduleren staat voor golfvorm geven aan haar. Ik geef het u te doen. Daar ben je wel even zoet mee. Maar dan is er ook collega Ingrid Hoogeterp. Die kan ook lezen en schrijven met de Sint…en Sint met haar natuurlijk, maar Sint ook zonder ‘haar’….zonder haar, omdat…..(niet aan uw kids vertellen) Sint zijn haar zo kan afleggen. Tja nu weet u het ook meteen. Los van de Zwartepietendiscussie weer een illusie minder…..Zo kom ik meteen ook terug op mijn eerdere opmerking over bufferhaar. Want een zichzelf respecterende Sint heeft een buffelharen baardstel. Dat oogt toch het knapste en het ziet er lange tijd verzorgd uit. Het kan allemaal nog fraaier dan hierboven, waarbij het lijkt dat het haar daadwerkelijk uit de huid komt. Alles hangt af van het budget van Sint…. Aspirant Sinten moeten maar eens een kijkje gaan nemen bij Johan Boon in de Tempelierstaart in Haarlem op nummer 44.

Feest

De kapsalon van Johan Boon bestaat in augustus 80 jaar.  De geschiedenis ervan en de vele verhalen over zijn cliënten die Johan Boon inmiddels kan vertellen heeft hij opgetekend in twee boekjes. Ter gelegenheid van het 75-jarig jubileum van de zaak schreef hij deel 1: ‘De Barbier in de Tempelier’ en recent deel 2: ’80 jaar met de handen in het haar’….De clienten van Johan krijgen het boekje gratis mee! Stoppen….

Johan denkt erover om nog een jaar, of wellicht twee jaar door te gaan. Dan wordt hij 70 jaar. Oké, niet zo oud als de Sint, maar die haalt hij sowieso nooit in. Sinterklaas kan in de toekomst voor zijn haardos en baard wellicht nog steeds bij Ingrid terecht. Misschien in Heemskerk, en anders in Alkmaar. Die plannen worden nog uitgewerkt. Ook voor het haar onder de neus van Sint, dus dat zit wel snor. (hieronder een grote voorraad snorren en wenkbrauwen)

In het filmpje hieronder vertelt Johan meer….

Ingrid Hoogeterp kan ook uitstekend overweg met het baardstel van Sint, maar ook met de verzorging van andere haarwerken (pruiken).

De redactie van Nieuws.nl feliciteert de jubilaris en wenst hem voor straks vele gezonde pensioenjaren. Zijn schoen zetten voor Sint? Dat zit wel goed na zoveel jaren….

Het was gezellig bij het bezoek aan een corona-proef Kapsalon!De Tempelierstraat ANNO-NU

Reacties