Nieuw onderwijsgebouw Nova College voor de zorgmedewerkers van de toekomst

Foto: Ossip van Duivenbode

Het werk in de sectoren zorg en welzijn verandert: meer overlap tussen de beroepen en gebruik van technische innovaties. Dat stelt andere eisen aan de opleidingen voor nieuw personeel, bijscholingen van bestaand personeel en vraagt modernisering van de faciliteiten van de opleidingen. Om in te spelen op deze ontwikkeling liet het Nova College voor de opleiding Zorg en Welzijn een nieuw onderwijsgebouw ontwikkelen op de Nova Campus Haarlem.

Dit gebouw biedt niet alleen ruimte aan het toenemend aantal studenten, het stimuleert tevens meer samenwerking tussen de opleidingen Zorg en Welzijn en huisvest de nieuwste technieken. Hier worden de zorgmedewerkers van de toekomst opgeleid. Het energieneutrale onderwijsgebouw van 6.000m2, (Care)  maakt onderdeel uit van een nieuwe groene campus, ontworpen door Paul de Ruiter Architects, dat naast de nieuwbouw ook bestaat uit een multifunctioneel paviljoen van 500 m2 (De Mug) en een nieuwe, door groen omzoomde fietsenstalling.

Het onderwijsgebouw is in nauwe samenwerking tussen Paul de Ruiter Architects en de medewerkers, docenten en studenten van de opleidingen Zorg en Welzijn van het Nova College tot stand gekomen. De studiepleinen, theorie- en praktijklokalen zijn dan ook afgestemd op de specifieke behoeften van iedere opleiding. Zo beschikt het gebouw over een compleet nagebouwde een dokters- en tandartspraktijk, en diverse verpleegafdelingen waarin echte zorgsituaties kunnen worden nagebootst. Ook het praktijklokaal voor apothekersassistent is opgebouwd als een levensechte apotheek met een speciaal voor de opleiding ontworpen apothekersbalie inclusief op maat gemaakte apothekerskast en een laboratoriumruimte waar studenten leren om medicijnen te maken.

Annemiek van Ede, directeur Nova Campus Haarlem: “De nieuwe professionele onderwijsomgeving komt de kwaliteit van ons onderwijs ten goede en draagt in grote mate bij aan de motivatie en concentratie van onze studenten. Door de geraffineerde indeling van het gebouw wordt de interactie tussen de verschillende vakgebieden gestimuleerd waardoor de toekomstige zorgmedewerkers al in een vroeg stadium leren om op een efficiënte manier samen te werken.”

Het aantal studenten dat kiest voor de Zorg en Welzijn opleidingen van het Nova College blijft toenemen. Op dit moment worden op de nieuwe campus in Haarlem zo’n 1200 studenten opgeleid in deze richting. Naast de doorstroom vanuit het vmbo kiezen ook steeds meer zij-instromers voor een opleiding in de zorg en kunnen anderstaligen bij het Nova College een zorgopleiding volgen aangevuld met Nederlandse les.

Groen, circulair en gezond

Het nieuwe energieneutrale onderwijsgebouw Care bevindt zich op dezelfde locatie als het hoofdgebouw van het Nova college aan de Randweg in Haarlem. In samenwerking met landschapsarchitect ZUS tekende Paul de Ruiter Architects tevens voor de transformatie van het terrein tot een frisse, groene en aantrekkelijke buitenruimte. De verkeersstromen zijn van de voetgangersstroom gescheiden. Hierdoor ontstaat een overzichtelijke campusterrein dat veilig is voor voetgangers. De randen van het gebied zijn nadrukkelijk zo groen mogelijk met grasheuvels, struiken en veel bomen. De nieuwbouw geeft zo samen met deze landschappelijke randen de campus een intieme uitstraling.

Het hart van de campus wordt gevormd door het centraal gelegen opvallende ronde multifunctionele paviljoen, De Mug, waar studenten van de nieuwbouw en de bestaande bebouwing elkaar kunnen ontmoeten. Het paviljoen bestaat uit een grote houten constructie wat het gebouw een unieke eigen identiteit geeft. Het groene dak op het paviljoen zorgt naast de isolerende werking voor continuïteit van het groene landschap van de campus.

Het groene campusterrein loopt via de glazen gevel vloeiend over in het centrale atrium van het nieuwe onderwijsgebouw Care. Het atrium verbindt de verschillende verdiepingen en studiepleinen met elkaar. Door de transparante gevel komt het daglicht binnen terwijl de  verticale houten gevellamellen naast dat ze een warme uitstraling geven aan het gebouw, ook de leslokalen tegen opwarming en direct zonlicht beschermen. De noordgevel van het onderwijsgebouw is groen en voorzien van slingerplanten.

Paul de Ruiter, Paul de Ruiter Architects “Overal zijn natuurlijke materialen toegepast. Naast circulariteit speelde een aangenaam en gezond binnenklimaat een even grote rol bij het ontwerp van het nieuwe onderwijsgebouw. Met behulp van hybride klimaateilanden, en te openen ramen is tevens een uitstekende luchtkwaliteit gecreëerd. Het energieneutrale onderwijsgebouw voldoet aan  de Frisse Scholen classificatie.”

Om van de buitenruimte een aantrekkelijke plek en leeromgeving te maken heeft ZUS het hart van de campus ontworpen als een groot plein rond het multifunctionele paviljoen. De bestrating van het plein is een bonte mix van stenen met warme kleurtinten die moeten zorgen voor een huiskamergevoel. De verschillende zitranden rond het plein en paviljoen nodigen uit om het plein op diverse manieren te gebruiken.  Even belangrijk is dat er op en rond het plein ‘stevige’ en ‘kleurrijke’ vegetatie komt van bomen, struiken, graskruidenvegetatie, vaste planten en gazon. Bij de soortenkeuze van de beplanting stond de belevingswaarde centraal: verschillende soorten bloesem, herkenbare bloemen en vruchten en mooie herfstkleuren. Er worden vooral loofsoorten (bladverliezend) geplant maar voor groenbeleving in de winterperiode zijn ook een aantal dennen en bladhoudende soorten in het assortiment opgenomen. Bij de soortenkeuze van de beplanting is ook gelet op de mate van allergievriendelijkheid. ‘Allergene’ of ‘pollenonvriendelijke’ bekende soorten zijn vermeden zoals de berk, eik, hazelaar, beuk en wilg.

Op het terrein is een WKO installatie geplaatst die de nieuwe gebouwen voorziet van warmte en koeling. Daarnaast zijn er zowel op het dak van het onderwijsgebouw als het paviljoen zonnepanelen geplaatst om te voorzien in de energiebehoefte van de gebruikers.

Levendige mix

Het interieur van het onderwijsgebouw en het paviljoen is een samenwerking tussen Paul de Ruiter Architects en Firm architects. Paul de Ruiter Architects gaf invulling aan het interieur van de praktijk- en theorielokalen, Firm architects aan het interieur van de studiepleinen, de balkons, het atrium en het multifunctionele paviljoen. Deze samenwerking heeft geresulteerd in een levendige mix van stijlen.

Carolien Roos, Firm architects: “Wie het Nova College binnenstapt, ervaart diversiteit. De uiteenlopende opleidingen zorgen voor een bont palet aan mensen. Voor Firm architects was het duidelijk; ontwerp diversiteit zonder eenheid te verliezen.”

De studiepleinen zijn hier een mooi voorbeeld van. Elk plein heeft zijn eigen identiteit, kleur en functie. De speciaal ontworpen meubels nodigen uit tot studeren, onderzoeken, concentreren, samenwerken, presenteren en debatteren. Het resultaat is dat alle Zorg & Welzijn opleidingen van het Nova College in Haarlem een herkenbare plek binnen het nieuwe gebouw hebben gekregen.

Reacties