Henk Tijbosch, aimabel veelzijdig creatief talent #2

Foto: Charles Duijff compilatie Pixabay

Henk Tijbosch is een markante persoonlijkheid. Met zijn veelzijdige talent blijf je ook niet onopgemerkt. In artikel #1 beschreef ik mijn gesprek met Henk over zijn passie voor grafische vormgeving, filmen en editen. Vandaag #2 over zijn muzikale interesse.

Tekst en foto’s Charles Duijff, illustraties Eric J Coolen. U treft een link naar artikel #1 onderaan deze pagina.

Muziek

Tekst Charles, gericht aan de lezer: Onderschat het niet, de betekenis, of beter nog het belang van muziek ook in jouw bestaan. Je kunt fan zijn van een bepaalde muzikant, een band, een zangeres of zanger. Je kunt voorkeur hebben voor een speciaal instrument. Voorkeur ook voor het genre muziek, zoals Klassiek, Rock, Blues, Soul, Rap, Reggae om maar eens wat te noemen. Ook de taal waarin wordt gezongen maakt dat mensen kunnen verschillen van muzikale smaak. In z’n algemeenheid blijkt dat muziek ons allemaal emotioneel beïnvloedt. Feestmuziek bij feestjes, muziek waaraan een herinnering kleeft bij emotionele gebeurtenissen, zoals bijvoorbeeld geboorte , huwelijk en overlijden. Wat dacht je van de functie van muziek bij film. Carnavalsmuziek bij een horror filmfragment ontkracht het spanningscomponent volledig.

Zo kwam Henk Tijbosch in de muziek terecht en zo beleeft hij muziek…

Hoe ben je in de muziek beland?

Laat! Mijn vader vond de muziekschool minder belangrijk dan dat je banden kon plakken. Ik heb dus in de eerste plaats geleerd hoe je iets met je handen kunt maken. Ik wilde wel muziek. Als 16-jarige waren er best veel leeftijdgenoten om me heen die met gitaar spelen bezig waren. Ik leende een gitaar van een vriend,  maar kreeg continu het thuisfront om mijn dak, omdat ik constant in ‘B7’ bleef hangen. Dat schoot niet op. (we lachen)

Later ben ik naar Castricum verhuisd en heb een gitaar meegenomen. Tja…wat speelde ik…’camping-akkoorden’….Optreden deed ik niet. In die tijd ontmoette ik muziekliefhebbers die iets op CD wilden zetten. Dat leek me zelf ook wel leuk. Ik kwam o.a. in contact met drummer Rob Daniëls. Met een aantal anderen gingen we elke vrijdag jammen in Haarlem in een leegstaand kantoor. Nooit opgetreden. Op mijn 39e heb ik pas voor het eerst op het podium gestaan. Dat was in het Patronaat in Haarlem. Met een bandje stonden we in het voorprogramma van de Bintangs. Dat was wel een grappige gewaarwording zo op mijn 39e. We zijn daarna nog een tijdje doorgegaan met dat bandje.Kreeg je ook gitaarles?

Dat gebeurde later, maar het spelgenre waarvoor ik koos was Flamengo. Die techniek vond ik altijd al zo fantastisch. Ik kreeg les in de oude muziekschool aan de Kerklaan in Heemskerk. Jos Wiegmink gaf er gitaarles. In die tijd op ongeveer mijn 42e levensjaar kwam ik in contact met het Haarlemse Ampzing Genootschap. Deze Haarlemse groep speelt voornamelijk akoestisch en dat sprak me wel aan. Bij grote optredens als in Caprera Bloemendaal bijvoorbeeld, werken we natuurlijk wel met versterking (PE), maar dat zijn echt uitzonderingen. Ampzing is een gezellige club muzikanten. Alle leden doen in het dagelijks leven hun eigen ding. We kunnen het goed met elkaar vinden. We spelen eigen repertoire. Ik trad met hen inmiddels al zo’n 5 á 600 keer op, als ik even snel uitreken en we hebben natuurlijk een vast repertoire opgebouwd. Door onze manier van samenspel klinkt een liedje nooit hetzelfde. Tijdens optredens dagen we elkaar vaak uit om nummers muzikaal te verfijnen, of in een nieuw jasje te steken. Wie wat tussendoor wil vertellen aan het publiek….ook dat kan! De muziek blijft wel doorgaan.

Voor muzikale leden van het Ampzing Genootschap geldt eigenlijk: ‘You can check out any time you like….But you can never leave’ (tekstfragment Hotel California) 

De Haarlemse tekenaar en ontwerper Eric Coolen maakt als gitarist deel uit van het Ampzing Genootschap. Hij werkte in het verleden tijdens een muzikaal uitstapje ook met geschoolde musici en deed daarbij de nodige muzikale ervaring op, waarbij hij meer arrangementen leerde spelen. Ik speel gitaar met nylon snaren en Eric doet dat met metalen snaren. Ons samenspel krijgt daardoor een bepaalde sfeer, een warme klankkleur. We vullen elkaar aan op die manier. Dat vind ik de leukste manier van muziek maken en op die manier kan je ook honderden keren hetzelfde liedje spelen zonder dat het saai wordt. Bijv. ‘Haarlemse Jongen’ We lachen. Kenners van het Ampzing Genootschap weten dat dit nummer altijd voorbij komt. De gezelligheid binnen de band straalt zeker ook uit naar het publiek.

Ik val nu en dan weleens bij jullie in als slagwerker en kan beamen dat het een heel gezellig team is. Jullie teksten bevatten veel humor en het repertoire wordt op originele wijze aangekondigd….

Klopt. Je ervaart dan dat gezelligheid en vriendschap bij ons voorop staat.

Corona: Net als de meeste artiesten kunnen jullie nu nauwelijks live optreden. Hebben jullie met corona te maken gehad?

Mijn familie woont in Brabant. Ik heb een oom en tante aan corona verloren. Ik zelf zoek risico-situaties beslist niet op en we zijn gelukkig tot nu toe verschoond gebleven van Covid 19.

Tot zover de muzikale component van Henk.

Mede met het het interview beschreven in het eerder verschenen artikel over Henk Tijbosch (zie onderaan) krijgt u een aardig beeld van zijn creatieve passie.

Klik hier voor de website van het  AMPZING GENOOTSCHAP

Hieronder de link naar artikel #1

Henk Tijbosch, aimabel veelzijdig creatief talent #1

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen