Traditie 6 januari: Op 3 Koningen de kerstboom weg

Foto: Charles Duijff / Pixabay

Driekoningen is een Christelijke feestdag die elk jaar op 6 januari wordt gevierd. In de katholieke liturgie van België en Nederland echter, wordt het hoogfeest van de Openbaring van de Heer op de eerste zondag na 1 januari gevierd (bron Wikipedia).

Tekst en foto’s Charles Duijff / Wikipedia / Pixabay

’t Is en blijft ook een openbaring, zo’n mooi versierde kerstboom. Denk ik aan mijn kindertijd, dan stond naast de kerstboom een zinken emmer water. Niet om de engeltjes te laten zwemmen hoor. Nee, er brandden echte kaarsjes in de uiterst brandbare spar. Die liet je niet branden wanneer er niemand in de kamer was! Er kantelde nog weleens een kaarsje en dan stond de blusemmer paraat. Gelukkig maakte ik nooit brand mee in huis….

Het kaarsje werd in een houdertje op een tak geklemd. Zo ver mogelijk van de naalden en andere takken… Kunstbomen kenden we nog niet in de jaren 50, want over die periode heb ik het….Wellicht kent u het nog….Als kind probeerde je het aftuigen van de kerstboom zo lang mogelijk uit te stellen. Op het sentiment van je ouders werken…Probleem was natuurlijk het uitvallen van de boom. ‘Met drie koningen gaat ie echt weg!’ sprak mijn pa kordaat. ‘Anders verwacht ik dat behalve de boom ook je moeder naar ons uitvalt!’ Vandaag, 6 januari dus veel kerstbomen bij de ophaalplekken….Hieronder de Welgelegenstraat…. Appartementen bij het SpaarneDe 3 wijzen uit het oosten, die koningen dus, zagen een opgaande ster en gingen daarop de koning der Joden gingen zoeken. Ze deden dat kennelijk per kameel.  Wikipedia: Ze kwamen in Bethlehem en vonden daar Jezus, de pasgeboren koning der Joden. Waarschijnlijk wordt hier gezinspeeld op het visioen van Bileam, de ziener in Moab die een ster uit Jacob zag opkomen (Numeri 24:17). De drie wijzen kregen namen. In het Grieks waren dat Apellius, Amerius en Damascus, in het Hebreeuws Galgalat, Malgalat en Sarathin, maar ze zijn bekend geworden onder hun gelatiniseerde Perzische namen Caspar, Melchior en Balthasar. Ze zouden respectievelijk 20, 40 en 60 jaar oud zijn geweest; getallen die de levenstijdperken van de volwassene symboliseren. De redacteur van Nieuws.nl bracht voor de gezelligheid even een kerstboom naar de stal….Op een kinderspeelterrein in Schalkwijk trof ik 6 januari buiten nog een mooi versierde boom. Vooral de piek inspireert…..Verder vandaag kerstbomen als ’treurwilg’Hieronder een locatie waar de nodige bomen net zijn verwijderd…alternatief voetbalveldje inmiddels

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen