Sancta Maria doet mee aan WON Online XXL

Foto: Sancta Maria

Wetenschapsoriëntatie Nederland (WON) organiseert online event voor leerlingen, docenten en wetenschappers. Ruim 600 leerlingen en negen wetenschappers kwamen woensdag 31 maart online samen tijdens WON Online XXL. Doel van dit event is om leerlingen met elkaar te verbinden, te verrijken, inspiratie te bieden en in contact te brengen met de wereld van wetenschap.

De wetenschappers gingen online in gesprek met leerlingen over hun vakgebied en het onderzoek dat zij doen. Dagvoorzitter Teun Toebes is initiator van de Steunentoeverlaat Foundation.

“De coronacrisis, is niet alleen maar een crisis. Het leidt ook tot vele verrassende initiatieven. WON Online XXL is zo’n initiatief”, zegt Martien Korsten, voorzitter van het netwerk van scholen dat wetenschap een nadrukkelijke plek geeft in het VWO. WON organiseert ieder jaar een landelijke manifestatie op locatie waar maximaal 100 leerlingen bij elkaar komen om in gesprek te gaan met wetenschappers. “Juist nu is het voor de scholen en leerlingen belangrijk om met elkaar in contact te blijven. Daarom zochten we naar een andere manier om wetenschap in de schijnwerpers te zetten. Dit resulteert in een online ontmoetingsplek voor wetenschappers en ruim 600 leerlingen waaronder zeven leerlingen van Lyceum Sancta Maria.”Ontmoetingsplek voor wetenschappers en leerlingen
Negen wetenschappers gingen in gesprek met leerlingen. Zij stellen hun vragen en gaan vervolgens aan het werk met een deel van onderzoek: het ontwerp, de uitvoering of toepassing van onderzoek. Er was een breed aanbod aan onderwerpen voor verschillende jaarlagen. De onderwerpen die aan bod kwamen variëerden van de wetenschap van taal, tot robotica en van tot moderne geschiedenis tot sustainable energy.

De Sancta leerlingen namen deel aan de laatste drie. Zij volgden in de ochtend webinars van hun leerjaar en gingen daarna aan de slag met de opdracht die voortvloeide uit ‘hun’ wetenschappelijke onderwerp. Zowel de webinar door Maria Gelvez-Rueda als de opdracht sustainable energy van leerjaar 3 waren pittig. “Maar het is wel echt een uitdaging’, volgens Minko Jürgens en Tilly Pendrick (V3). Hun klasgenoot Sophie Tholen nam vanuit huis deel aan het event. Xanthe Steverink en Faryel Sheik-Zahori (V3) kregen voorafgaande aan WON XXL een workshop video editing. Zij maakten een video van het WON event op Sancta. Met hun video maken ze kans op het winnen van een masterclass. Masa Almahoed (V2) pitchte haar ontwerp voor een stijlkamer voor Koninging Emma (1890) in Paleis het Loo. Voor de Robotica opdracht bedacht Dara Vos (V6) hoe je een echte etisch verantwoorde superhero kan worden. Zij pitchte haar ideeën wat betreft superkrachten aan wetenschapper Dr. Barry Fitzgerald. Quest docent Ellen van den Heiligenberg was trots op de wetenschappelijke inbreng van de Sancta leerlingen!

Over WON
Wetenschapsoriëntatie Nederland (WON) is een netwerk van scholen die samen wetenschapsoriëntatie een nadrukkelijke plek geven in het vwo-curriculum. Zo krijgen alle vwo leerlingen het vak Quest op Sancta Maria. Door ‘onderzoekend leren’ en ‘leren onderzoeken’ ontwikkelen WON-leerlingen academische vaardigheden en vooral een academische houding: nieuwsgierigheid, nuance en een kritische kijk op de wereld om hen heen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen