Bewoners Kweektuinstraat Haarlem zorgen zelf voor kleurrijk trottoir

Foto: Charles Duijff

Het valt onmiddellijk op wanneer je een straat of laan binnenwandelt, waar aandacht wordt besteed aan florarijke tuinen en waar mogelijk ook trottoirs. Aandacht voor groenvoorziening, normaliter verzorgd door de gemeente, maar steeds vaker ook door bewoners.

Tekst en foto’s Charles Duijff (klik op een foto voor uitvergroting)

Aandacht niet alleen voor je eigen voortuin, maar ook voor het trottoir en bijvoorbeeld kleine perkjes rond bomen. Soms is een stoep breed genoeg om hier en daar wat tegels te verwijderen en steen door groen te vervangen. De uitdrukking is ‘een steentje bijdragen’, maar in dit geval is het een stukje flora bijdragen en juist een steentje weghalen.

Ik hoor het u zeggen: ‘Niet iedereen heeft groene vingers of middelen om te investeren in bloemen of planten’. Soms ook biedt de straat niet of nauwelijks mogelijkheden. Maar met wat vindingrijkheid en enthousiasme valt best vaak iets te bereiken. Een paar tegels weg aan de rand van de gevel bijvoorbeeld en zelfs al heb je geen voortuin, een smalle strook met wat kleurrijke plantjes of klimop doet al wonderen.Heeft u geen voortuin, maar wel een voordeur met afdak? Voila…De Kweektuinstraat

Het gaat hier allemaal op een gemoedelijke manier” vertelt een bewoner. Niets moet, maar de buurt verfraaien mag natuurlijk. Ieder doet wat hij kan en wil investeren. In de Kweektuinstraat zijn de bomen op het trottoir omgeven door een ruimer stuk grond en zie het resultaat….Meegenomen is wanneer de bewoners van een straat waar voortuinen het beeld bepalen, iets maken van hun voortuin. Dat haalt de hele straat op. Er bestaan zoveel mooie struiken en planten…Hieronder opnieuw de Kweektuinstraat. Geen grote voortuin, maar wel smaakvol beplant…De fraaie en robuuste bomen leveren natuurlijk een warme bijdrage aan de flora-entourage.Dus Haarlemmers…’steenwippen’…. Stenen eruit en planten erin. De gemeente? Groenvoorziening heeft de handen vol aan maaien van grasperken, onkruid en blad verwijderen, onderhoud van parken, kortom de grotere klussen…..

Natuurlijk moet het wel veilig gebeuren. Geen obstakels op plaatsen waardoor je het risico loopt te vallen. Maar zoveel gevoel voor veiligheid hebben de meeste tuinlieden gelukkig wel. Ik genoot van mijn wandeling door de Kweektuinstraat en dat doe ik ook wanneer ik bijvoorbeeld wandel in de Korte Houtstraat of op de Vijfhoek….. Het zijn maar voorbeelden….

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen