Voortgang verbouwing Haarlemse Koepelgevangenis per 20 april 2021

Foto: Charles Duijff

De Haarlemse Koepel-gevangenis houdt iedere Haarlemmer gevangen in een romantische setting van de Koepel, molen De Adriaan, het Spaarne met o.a. het Teylershofje  en, zoals op de tweede luchtfoto hieronder rechts boven ook de Bakenesserkerk en links boven de Amsterdamse Poort.

Tekst en foto’s Charles Duijff

Stuk voor stuk objecten die geschiedenis ademen. Nederland kent drie koepelgevangenissen. De andere twee staan in Breda en Arnhem. De Haarlemse Koepel werd vanaf 1899 in twee jaar gebouwd. Voor wie er nooit heeft gelogeerd, u bent te laat, want In juni 2020 startte een groots- en ambitieus project genaamd ‘Open de Koepel’. Geruime tijd daarvoor was de Koepel al geen gevangenis meer. Er werden ondermeer Syrische vluchtelingen opgevangen. Iedere Haarlemmer kent het koepelgebouw. Sommigen wellicht ook aan de binnenzijde. Onder een enorm koepelgewelf konden gevangenbewaarders voorheen met alziend oog een ring van 200 cellen overzien. Kleine cellen verdeeld in 4 lagen hoog. Ik schreef het al: kleine cellen! Ik was er, braaf als ik ben, tot vandaag nog nooit in geweest. Hieronder twee afbeeldingen van een cel, d.w.z. een gestripte cel…. In het Koepelgebouw heerst grote bedrijvigheid. 21 april wordt de vloer gestort van de toekomstige bioscoop de FilmkoepelHet koepeldak werd recent al geïsoleerd en wordt momenteel ook geschilderd. Een klus waarbij mega hoogwerkers worden ingezet…….Aan de buitenzijde van de koepel zijn inmiddels aangrenzende gebouwen gesloopt. Op de foto hieronder is daarvan een voorbeeld te zien… De locaties A en B tonen situaties vóór en na de sloop….(klik op iedere foto voor uitvergroting)HBB Groep is al vele jaren betrokken bij de ontwikkelingsplannen (Open de Koepel) voor deze voormalige penitentiaire inrichting aan de Harmenjansweg in Haarlem.

Bron HBB-groep:

Het koepelterrein is verworven om er een universiteitscampus te stichten. Dat is eigenlijk nog het enige dat echt ontbreekt in Haarlem. In het koepelgebouw worden nieuwe ringvormige vloervelden gerealiseerd. Die bieden niet alleen ruimte aan de onderwijslokalen maar ook aan flex- en werkplekken voor startende en gevestigde ondernemers.

Daarnaast wordt in het koepelgebouw een kelder gerealiseerd voor een bioscoop met 600 zitplaatsen (6 zalen). Een bouwkundig en constructief hoogstandje!

Rond het koepelgebouw worden in de bestaande gebouwen en in de nieuwe bouwvolumes 250 studentenwoningen en 100 sociale woningen gerealiseerd. Verder komt op het koepelterrein een klein boutique hotel, een buurtwinkel, diverse horeca gelegenheden en een ondergrondse parkeerkelder met 130 plekken.

HBB Groep heeft al haar kennis en kunde ingezet om deze ontwikkeling mogelijk te maken. In opdracht van Stichting Panopticon, DUWO en Elan Wonen, begeleid HBB Groep  het ruimtelijke ordeningsproces.

Ook de restauratie en de verbouwing van het koepelgebouw is onder handen bij HBB Groep. Daarnaast ontwikkelt en realiseert HBB Groep het boutique hotel en de ondergrondse parkeerkelder.

Hieronder een filmpje met een sfeerimpressie

‘Open de koepel’ is nog in ontwikkeling en aan deze sfeerimpressies kunnen geen rechten worden ontleend…..

Dit is wanneer de vernieuwde Koepel naar verwachting af zal zijn…..

Ynte Bakhuizen van organisatie Open de Koepel liet weten dat er zo’n anderhalf jaar nodig is voor de verbouwing van de Koepel. Eind 2021 of begin 2022 zal deze dus af moeten zijn en open voor publiek. De aspecten buiten de Koepel, zoals de woningen en de horeca, zullen waarschijnlijk nog iets langer op zich laten wachten.

Zie hieronder ook een link de website van de HBB-groep

Open de Koepel Haarlem

Namens de redactie van Nieuws.nl nog wat andere sfeer- en bouwfoto’s Hieronder de Koepel bij Maanlicht

Reacties