Herdenkings- en bevrijdingsdag 2021: Dromen over vroeger en 2022 gevoed door tikje melancholie

Foto:

’t Is 4 mei 1952 vroeg in de avond. In de van ’t Hoffstraat in Haarlem zuid-west klinkt vanuit de verte een langzaam nabij komende drumband. Alleen maar trommels, die synchroon aan de trage marcheerstap van de tamboers, hun treurige voortgang ondersteunden.

Tekst en kleurenfoto’s Charles Duijff, zwart-wit afbeeldingen NH Archief

’t Is dodenherdenking. Sommige buren gaan even naar buiten om de drumband voorbij te zien trekken. Als jochie van 5 jaar voel ik de droevenis om me heen. De herdenking zal om 20:00 uur plaatsvinden bij het oorlogsmonument aan de Westergracht…Op diezelfde Westergracht werd Fake Krist in 1944 door het verzet neergeschoten. Hij werkte sinds 1932 bij de Haarlemse politie en was lid van de NSB.’t Is voor mij niet te vergelijken, de 4e mei van toen en nu. Logisch want de eerste jaren na de oorlog kwam de generatie van toen langzaam bij van harde-, angstige- en verdrietige jaren. Ook de 5e mei, bevrijdingsdag, verliep heel anders. Ik herinner me dat ik ’s avonds met mijn ouders naar de Grote Markt ging, waar een uitbundig feest vierende menigte polonaise liep. Nagenoeg iedereen deed mee Hieronder: De bevrijding menigte op de Grote Markt, (NH Archief) vermoedelijk op 5 mei. In de menigte staat tweede persoon rechts naast het bord met daarop HALT, Godfried Bomans.

De woonwijken

Er waren ’s morgens fanfarekorpsen, die nu met feestmuziek door de woonwijk gingen. De buurtvereniging van Haarlem zuid-west (HZW) organiseerde (ook op de toen 30e april Koninginnedag) diverse activiteiten voor de jeugd. Bron Wikipedia: In 1946 werd door de regering besloten dat Bevrijdingsdag op 5 mei moest plaatsvinden, behalve als deze dag op zondag viel, omdat anders de traditie van de christelijke zondagsrust verstoord zou worden. In 1968 werd besloten dat Bevrijdingsdag, ongeacht welke dag van de week het was, op 5 mei zou plaatsvinden….

Bevrijdingspop

Bron Wikipedia: De eerste editie van Bevrijdingspop werd in 1980 gehouden op initiatief van Ilco van der Linde. Het festival werd geboren uit onvrede onder jongeren over de invulling van de 5 mei-viering, die vooral op ouderen en kleine kinderen gericht was. De eerste editie was in wat tegenwoordig het Patronaat is. Door de jaren heen heeft het festival op verschillende plaatsen door heel Haarlem plaatsgevonden, onder andere het Prinsenhof, de Botermarkt, het Haarlem-stadion en het Kenaupark, voordat het op de huidige locatie (de Haarlemmerhout) terechtkwam. Het festival won door de jaren heen in populariteit en bestaat sinds 1985 al niet meer uit één podium, maar uit twee. Ook heeft het Bevrijdingspop een speciaal kinderfestival en is er het thematische Plein van de Vrijheid. Het grote veld voor het hoofd/Houtpodium wordt het Vlooienveld genoemd, een naam die niet verwijst naar het grote aantal bezoekers, maar al op historische kaarten van de Haarlemmerhout is ingetekend. Hieronder nostalgie met Bevrijdingspop in het Kenaupark en op de Botermarkt (foto’s Noordhollands archief)In 2019 vond de laatste editie van Bevrijdingspop in de Haarlemmerhout plaatsKermissen

Van wat ik nog weet uit mijn jeugd stond de kermis in de jaren 50 o.a op het Phoenixterrein en de Parklaan. (hieronder het Phoenixterrein)

Vanaf de eind jaren 60 op de Gedempte Oude Gracht, de Nassaulaan en deel van de Parklaan…Ook in SchalkwijkNatuurlijk de Zaanenlaan en Grote MarktIk sluit af met wat jongere foto’sOpbouw kermis Zaanenlaan 2019

ARTIKEL MET FILMPJE GROTE MARKT

 

Haarlem Grote Markt 28 april 2019 kleine muggen en reuze rad

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen