Wijk in Beeld: Burgemeesterskwartier Haarlem

Haarlemmers zijn meestal trots op hun geliefde woonwijk. Zeker wanneer ze er zijn geboren, opgegroeid én nog altijd wonen. Nieuws.nl brengt nu en dan een woonwijk in beeld. Vandaag het Burgemeesterskwartier in Haarlem Noord.

Tekst, foto’s en film Charles Duijff en foto’s NH Archief (klik op een afbeelding voor uitvergroting)

Het deed me weer goed, een paar uur wandelen in een kwartier. Het Burgemeesterskwartier in Haarlem noord dan welteverstaan en mét camera. Ik begon in de Van Egmondstraat.                     Dit waren de burgemeesters die hier hun ‘kwartier’ maakten:

1839 – 1850    Herman Jacques Gerlings
1850 – 1853    H. Gerlings Cz.
1853 – 1868    Gerrit (G.) van Egmond         tevens burgemeester van Spaarndam (1847-1868)
1868 – 1884    M.J. van Olst                         tevens burgemeester van Spaarndam
1884 – 1896    Jan (J.) Arnoldij
1896 – 1904    Willem Dirk Haitsma Mulier  tevens burgemeester van Spaarndam (1884-1912)
1904 – 1923    Franz Frederik Ferdinand Fuhrhop   eerder burgemeester van Oudkarspel

Over alle woonwijken in Haarlem zijn vast veel verhalen te vertellen, verhalen uit het verleden én heden.  In het Burgemeesterskwartier hebben ze de luxe van een eigen ‘Verhalenhuis’ Zo gaat het verhaal dat in een pand aan de Van Egmondstraat bij menigeen het zweet op het voorhoofd en andere lichaamsdelen heeft gestaan…. Natuurlijk, wie kent het niet?  Sauna Van Egmond…..Daarna zo’n ijskoud bad natuurlijk….. Wandel mee richting de Dutrystraat De HoeuftstraatMeer noordelijk de Arnoldystraat, de Fuhropstraat, de Haitsma Mulierstraat, de van Olststraat en de Overtonstraat Van OlststraatLinks begrensd door de Middenweg Mooi groen in de buurtZIE OOK

Wijk in beeld: De Planetenbuurt in Haarlem noord

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen