Schiphol komt met app om vliegverkeer te volgen

Foto: Wim Meijer Fotografie

Met de zogenaamde Notifly app kunnen omwonenden in de omgeving van de luchthaven het huidige en verwachte aantal overvliegende vliegtuigen checken. Op een kaart kan het vliegverkeer en het actuele baangebruik live bekeken worden.

“Het is natuurlijk geen oplossing”, zegt Jurgen Nobel, wethouder Luchthavenzaken. “Het is goed dat je meer inzicht kunt hebben in het vliegverkeer en de eventuele hinder. Die voorspelbaarheid van hinder is belangrijk.”

In de app worden diverse gegevens zoals radardata, informatie over de wind en andere weercondities samengebracht. Ook wordt het vluchtschema en onderhoud aan banen meegenomen.

Voor Jurgen Nobel is het belangrijk dat Schiphol laat zien dat ze hinder, die vliegverkeer nu eenmaal met zich meebrengt, serieus neemt. “Ze zijn bezig met veel hinder beperkende maatregelen. Ook op het gebied van bijvoorbeeld elektrisch vliegen, biokyrosine, het afvangen van CO2 elektrisch taxiën maken ze vorderingen. Ze willen een van de duurzaamste luchthavens ter wereld worden. Dat is mooi. Daar zien we als gemeente ook op toe. Schiphol levert banen en economische voorspoed op, maar ook hinder.”

Meer informatie over de app op de website van Schiphol.

Reacties