Schalkwijk steeds meer Schalkstad dankzij vele nieuwe bouwprojecten

Foto: Charles Duijff

Al geruime tijd bepalen giga hoge hijskranen en afgeschermde bouwterreinen het beeld van het Haarlemse Schalkwijk. Dat geldt natuurlijk voor het winkelcentrum, maar ook voor andere locaties in Schalkwijk, zoals bijvoorbeeld het Boerhaave terrein en het Vijverpark.

Tekst en foto’s Charles Duijff

De redactie van Haarlem.nieuws.nl maakte op 10 en 11 augustus afbeeldingen van de actuele situatie. (klik op een foto voor uitvergroting)

Voor informatie omtrent de bouwplannen in Schalkwijk treft u onderaan dit artikel een link naar een relevante website.

Het zonnige weer van de afgelopen dagen was uitermate geschikt om de zonnige kant van de groeiende Schalkstad vast te leggen. ‘Schalkstad’, wat klinkt dat hè? Als rasechte Haarlemmer wil ik niet van een Haarlemse ‘mug een olifant’ maken… Maar ik overdrijf niet wanneer ik u vertel dat Schalkwijk er prachtig uit komt te zien. ‘The Weeping Elephant’, een sculptuur van een Afrikaanse olifant onderbrak zijn reis naar ondermeer Amsterdam (Westerpark), Rotterdam, Brussel, Gent, Hamburg, Bremen, Castricum aan Zee, Leiden, ‘Het Stenen Hoofd’ in Amsterdam en Hilversum, voor een gepaste rustpauze op het terrein van het toekomstige bouwproject Hof van Jacob aan de Louis Pasteurstraat, Haarlem Schalkwijk. (zie ook ons eerdere artikel, link onderaan)   Als het gaat om de natuur hoeft de huilende olifant niet te wenen om Schalkwijk, want waar nu nog kantoorgebouwen staan in Schalkwijk midden moet in de nabije toekomst het bosrijke gebied ‘Schalkwoud’ ontstaan. Overigens kent Schalkwijk ook nu al groene plekken en er stroomt een heuse Europavaart… Het bestaande winkelcentrum toont zoals ik het al jaren ken. Mijn moeder woonde vanaf de jaren 80 tot 2006 op de Belgiëlaan en Engelandlaan en zij was vaste klant in het overdekte winkelcentrum. Vele malen deden we er samen boodschappen en trakteerden onszelf op een stuk vlaai bij Multivlaai, dat er helaas niet meer is gevestigd. Verlaat je het bestaande winkelcentrum, dan is inmiddels de uitbreiding al duidelijk te zien. Er wordt bestraat en onlangs opende Albert Heijn er een giga vestiging Ook nieuwe winkels als Gall & Gall en de Etos openden hun deuren Er is gezorgd voor een nieuwe parkeergarage Floridastraat Boven Albert HeijnNet voor corona ons kwam pesten werden in de nieuwe bioscoop Kinepolis al films gedraaid….Medewerker van de brandweer…of vergis ik me nou?Meer omgeving Hieronder meet afbeeldingen van de omgeving met o.a. de busbaan en het station van R-Net en Connexxion Meer winkelcentrumDe Westelijke ingang bij de HemaDe nostalgische gevel van waar eens V & D wasBron gemeente Haarlem: Stichting Sint Jacob in de Boerhaavewijk heeft de voormalige Boerhaavekliniek gesloopt. Daar komen ongeveer 240 nieuwe zorgwoningen en zorgfuncties voor terug. De woningen zijn voor het grootste deel bedoeld voor haar eigen bewoners en variëren in zorgniveau. Voor de voorzieningen wordt gedacht aan bijvoorbeeld een kinderdagverblijf, een horecafunctie, een ZOED (Zorg Onder Een Dak) en kantoren van Sint Jacob zelf. Het bouwterrein van het vroegere Boerhaave… Op de hoek van de N205 (Schipholweg) en de Amerikaweg wordt het ‘Vijverpark’ gebouwd. De componistenbuurt is al bewoond en een volgend deel wordt gebouwd..(bij kranen) Hieronder de prachtige torens van het nieuwbouwproject Bossa Nova Hieronder de belangrijke toegangswegen, de Europaweg en de Amerikaweg

Klik voor meer info op Werkzaamheden

Werkzaamheden & bereikbaarheid

Huilende olifant op bezoek bij Sint Jacob in Schalkwijk

 

Reacties