AV Suomi legt in september 2000 kilometer af voor vluchtelingen

Foto: Suomi

SANTPOORT-NOORD – In september vraagt het Rode Kruis met de actie ‘Kilometers voor Kansen’ aandacht voor de moeilijke en gevaarlijke reizen die migranten afleggen. Doel is om in een maand zoveel mogelijk kilometers af te leggen om geld op te halen voor mensen die op de vlucht zijn. De dinsdagavondgroep van Atletiek Vereniging Suomi uit Santpoort-Noord is van plan om in september in totaal 2000 kilometer te gaan hardlopen en hoopt daarmee 2000 euro op te halen voor het Rode Kruis.

De dinsdagavondgroep van AV Suomi is volgens de leden zelf de allerleukste hardloopgroep: “We zijn een gemêleerd gezelschap, de leeftijd varieert van 16 tot 69 jaar. De leden wonen onder meer in IJmuiden, Santpoort-Noord, Santpoort-Zuid, Bloemendaal, Haarlem, Spaarndam en Velserbroek. Veel lopers zijn al jaren lid, en nieuwe leden die erbij komen gaan ook niet meer weg. Iedereen is welkom, of je nu een hele snelle of iets minder snelle, een korte of lange afstandloper bent. In de loop der jaren zijn bijzondere vriendschappen ontstaan. Er wordt veel gelachen en ook bij lief en leed staan we voor elkaar klaar,” aldus Karin Verswijveren van de lopersgroep.

Verschrikkelijke omstandigheden
De opbrengst van de Rode Kruis actie gaat naar schoon drinkwater, onderdak, voedsel en medische hulp aan migranten wereldwijd. De lopers van AV Suomi voelen zich betrokken bij het lot van migranten: “Toen we de actie voorbij zagen komen word je toch een beetje wakker geschud. Je beseft dan pas dat wij de keuze hebben om kilometers hard te lopen voor de lol. Vluchtelingen hebben deze keuze niet en lopen onder verschrikkelijke omstandigheden honderden kilometers.”

Voor zo’n tachtig miljoen mensen ter wereld is een tocht van vele kilometers de enige uitweg uit oorlog, honger of armoede. Het is lastig om daar als individu iets aan te veranderen, maar Kilometers voor Kansen is de perfecte manier om actief bezig te zijn én het goede doel te steunen. Karin Verswijveren van de hardloopgroep daarover: “Door COVID zijn de meeste hardloopevenementen geannuleerd, door mee te doen aan deze acties slaan we twee vliegen in één klap, wij rennen onze kilometers met een gezamenlijk doel, én we kunnen een steentje bijdragen aan het Rode Kruis voor hulp aan vluchtelingen. En hopelijk zetten we veel meer mensen in beweging, letterlijk en figuurlijk, door te sporten en het Rode Kruis te ondersteunen.”

Kom in beweging
Op de website www.kilometersvoorkansen.nl kan iedereen zich individueel of als team aanmelden en een actiepagina aanmaken. Een viertal bekende migratieroutes dienen als doelafstand: Oost- naar West-Bosnië (103 km), Ethiopië naar Soedan (235 km), Libië naar Sicilië (658 km) en Venezuela naar Colombia (713 km), maar deelnemers kunnen ook een zelfgekozen afstand kiezen. De lopers van AV Suomi kozen zelf een afstand. “2000 kilometer is meer een symbolisch doel. Suomi is Fins voor Finland, en het is ongeveer 2000 kilometer lopen naar Helsinki. Voor ons is het doel zoveel mogelijk geld bij elkaar te krijgen, en we zijn al hard op weg!”

Ook wandelen en trail runnen
Deelnemers kunnen fietsen, wandelen, hardlopen, roeien, skeeleren of op een andere manier kilometers maken, als je maar in beweging komt. De meeste lopers van AV Suomi gaan voor hardlopen maar twee leden gaan de kilometers op een bijzondere manier afleggen. Teamlid Peter Mol gaat samen met vrouw en zoon in vijftien dagen de Camino Primitivo route van 320 kilometer te wandelen, dit is de oudste en mooiste route naar Santiago de Compostella. Een ander lid, Paul de Boer, gaat de Ultra Tour Monte Rosa hardlopen. Dit is een vier-daagse trail van 152 kilometer door de Alpen, het Monte Rosa massief welke op de Zwitserse-Italiaanse grens ligt, met rondom bergtoppen van ruim vierduizend meter.

Iets betekenen
Was het vervelend om familie en vrienden om geld te vragen? Karin Verswijveren: “Persoonlijk vind ik het niet vervelend, met social media is het ook een stuk makkelijker en dit heeft een vrij lage drempel. Mijn motto is; nee heb je, en ja kun je krijgen. Als je het een beetje leuk brengt dan kom je een heel eind.”

Reacties