Kolksluis Spaarndam ruim half jaar dicht voor onderhoud

Foto: Wikipedia

De Kolksluis in Spaarndam wordt vanaf vandaag gerenoveerd. Het is de oudste nog werkende sluis van heel Europa. De sluis was nodig aan onderhoud toe: de laatste opknapbeurt van de kademuren was in 1927 en moeten nu worden vervangen.

(bron: o.a. NH Nieuws)

De Oude Kolksluis dateert al van 1250, toen Graaf Floris V van Holland de (Spaarn)dam liet aanleggen met de daarbij behorende sluis, die het monumentale hart van Spaarndam vormt, met twee grote houten indrukwekkende deuren, waar het ambacht nog vanaf springt. Aan de noordzijde van de sluis bevindt zich het IJ en aan de zuidkant het Spaarne. En hij is dus ook nog volop in gebruik.

Het oude monument is na de laatste beurt in 1927 weer aan groot onderhoud toe. Vanaf vandaag gaat de hele sluis gevuld worden met zand, zodat de medewerkers vanaf daar onderhoud kunnen plegen aan de kades. “We gaan rondom de kolk nieuwe damwanden en kademuren slaan, die ook van metselwerk worden voorzien om toch het authentieke karakter te kunnen behouden.”

Lindebomen
Om die werkzaamheden uit te voeren, moeten wel zeven kastanjebomen worden gekapt aan de kade. Daarvoor komen later nieuwe lindebomen voor in de plaats.  De werkzaamheden gaan duren tot en met mei volgend jaar. Dan kan de sluis weer gevuld worden met water en gebruikt worden.

Reacties