Thuis bij Jordaens; nieuwe tentoonstelling in Frans Hals Museum

HAARLEM – Binnenkort presenteren het Frans Hals Museum en The Phoebus Foundation de tentoonstelling Thuis bij Jordaens: de eerste monografische tentoonstelling van de zeventiende-eeuwse Antwerpse meester Jacob Jordaens in Nederland.

In locatie Hof van het Frans Hals Museum kunnen bezoekers vanaf 15 oktober meer ontdekken over Jordaens, die net zo zwierig, menselijk en eigenzinnig schilderde als zijn tijdgenoot Frans Hals, en zich laten verrassen door de verhalen achter zijn vernuftige en soms geestige schilderijen. De hedendaagse reconstructie van Jordaens’ pronkkamer, waarin de onlangs gerestaureerde deur- en plafondstukken voor het eerst weer bij elkaar te zien zijn, maakt de tentoonstelling tot een unieke ervaring. Bij deze bijzondere tentoonstelling organiseert het Frans Hals Museum voor het eerst sinds de lockdown weer rondleidingen en inleidingen. Voor families en kinderen zijn er tijdens de herfst- en kerstvakantie speciale kindertours en schilderworkshops.

Anders kijken naar Hals en Jordaens
Zoals de Noordelijke Nederlanden Frans Hals, Rembrandt en Vermeer hebben, zo kennen de Zuidelijke Nederlanden hun eigen Grote Drie: Jordaens, Rubens en Van Dyck. Toch is Jordaens minder bekend bij het grote publiek. Met de tentoonstelling Thuis bij Jordaens wil het Frans Hals Museum daar verandering in brengen. Samen met Katharina Van Cauteren (The Phoebus Foundation) stelde Marrigje Rikken, Hoofd Collecties van het Frans Hals Museum, de tentoonstelling samen. Rikken: “De vlotte penseelstreek van Jordaens en de bravoure en spontaniteit die hij in zijn schilderijen wist te leggen, waren in de zeventiende eeuw erg populair. Hij wist precies waar zijn publiek, de gegoede burgerij, behoefte aan had en speelde hier handig op in. Net als Frans Hals wordt Jordaens onterecht vaak gezien als nummer drie.”

In Haarlem geeft het Frans Hals Museum niet alleen Frans Hals zijn verdiende plek maar in zijn kielzog ook andere meesters zoals Jan de Braij, Judith Leijster, Gerrit Berckheyde, Adriaen van Ostade en vele anderen. Daarbij daagt het museum bezoekers uit om anders te kijken om zo meer te zien door bijvoorbeeld verbindingen te leggen tussen kunstwerken van verschillende kunstenaars, vaak ook uit verschillende tijden. Rikken vervolgt: “We zijn erg benieuwd of bezoekers, wanneer ze na de tentoonstelling doorlopen naar de collectiepresentatie, anders naar de schilderijen van Frans Hals gaan kijken, die net zo goed was in het suggereren van beweging en spontaniteit als Jordaens.”

Nu de coronamaatregelen versoepeld zijn, kan het Frans Hals Museum weer activiteiten voor jong en oud aanbieden om bezoekers anders te laten kijken naar kunst en meer te laten zien. Met de Instaptour tussen Hals en Jordaens gaan bezoekers bijvoorbeeld samen met een museumdocent op zoek naar verbanden tussen de hoogtepunten uit de tentoonstelling en de vaste collectiepresentatie. Tijdens de herfst- en kerstvakantie zijn er speciale familiedagen met een kindertour waarbij kinderen ontdekken welke grapjes Jordaens, Frans Hals en andere kunstenaars vroeger in hun schilderijen maakten en ze kunnen gluren in het poppenhuis. Met de schilderworkshop kruipen kinderen in de huid van deze beroemde schilders uit Haarlem en Antwerpen en maken ze zelf een portret met de ‘losse toets’, de schilderstijl van Jordaens en Hals. Alle activiteiten zijn vanaf nu te reserveren via: www.franshalsmuseum.nl/agenda

Stap binnen in Jordaens’ pronkkamer
Speciaal voor de tentoonstelling Thuis bij Jordaens wordt in het Frans Hals Museum een hedendaagse reconstructie gemaakt van de pronkkamer uit Jordaens’ woonhuis. Deze showroom waar hij rijke klanten ontving, was op spectaculaire wijze gedecoreerd met schilderijen van eigen hand. Zelfs de deuren en het plafond waren geheel beschilderd in fenomenaal perspectief. Onlangs zijn de overgebleven schilderijen van de ontvangstkamer volledig gerestaureerd door The Phoebus Foundation. Dit najaar zijn ze voor het eerst weer allemaal bij elkaar te zien in het Frans Hals Museum. De deur- en plafondstukken zijn op een bijzondere manier te bekijken. Door een spiegelvloer worden bezoekers letterlijk omgeven door de schilderingen en kunnen zij ervaren hoe de pronkkamer eruit moet hebben gezien. Hierdoor wanen zij zich even ‘thuis bij Jordaens’, tussen de kunstwerken zoals Jordaens het bedoeld had.

Grote thema’s menselijk gebracht
In Thuis bij Jordaens wordt een uitgebalanceerde selectie aan werken uit de collectie van The Phoebus Foundation gepresenteerd, aan de hand van een aantal herkenbare thema’s zoals geloof en vrolijkheid. Zo kunnen bezoekers ontdekken hoe Jordaens elementen van huiselijk leven toevoegde in bijvoorbeeld mythologische schilderijen, zoals een po naast het bed van Cupido. Op die manier liet hij grote onderwerpen op een toegankelijke manier zien, vaak met een vleugje humor. Jordaens schilderde echte, levende mensen. Dat is goed terug te zien op een van de topstukken uit de tentoonstelling: Zo de ouden zongen, zo piepen de jongen waarin naarmate je langer kijkt, steeds meer details en spitsvondigheden gaan opvallen. Ook het Portret van Elisabeth Jordaens, de dochter van de kunstenaar en het feit dat zijn schoonvader Adam van Noort op meerdere schilderijen is verbeeld, zijn sprekende voorbeelden van de persoonlijke en menselijke benadering van Jordaens.

De tentoonstelling Thuis bij Jordaens is van 15 oktober 2021 tot en met 30 januari 2022 te zien in locatie Hof van het Frans Hals Museum in Haarlem. Meer informatie: www.franshalsmuseum.nl/jordaens

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen