Expositie BIER & BAARD in Archeologisch Museum Haarlem

Foto: Aangeleverd

Met ’Brouwen en drinken in vroeger tijden (1300-1700)’ viert het Archeologisch Museum Haarlem haar 30-jarig bestaan

Het Archeologisch Museum Haarlem viert haar 30-jarig bestaan met de feestelijke tentoonstelling: BIER & BAARD. Hét gemeentelijk museum over stadsarcheologie is vanaf 1991 te vinden in de kelder van de Vleeshal aan de Grote Markt. In al die jaren zijn talloze archeologische onderwerpen uit Haarlem en omstreken gepresenteerd. Voor deze tentoonstelling is een selectie gemaakt van bijzondere bekers van glas, tin en aardewerk om bier uit te drinken. Opvallend zijn de baardmannen; kruiken en bekers versierd met baardige gezichten die in de 16e- en 17e eeuw immens populair waren. Anno 2021 zijn het deze aansprekende kruiken die de hoofdrol spelen in deze tentoonstelling.

De bierproductie is al vanaf de middeleeuwen onlosmakelijk verbonden met de stad Haarlem. Het begon als lokale productie maar al snel werd bier een van de belangrijkste handelsproducten en vond gretig aftrek tot ver over de stadsgrenzen. In de tentoonstelling wordt er aandacht geschonken aan alle facetten van het bier brouwen en drinken.

‘In deze tentoonstelling laten wij onder andere de aardige steengoedkruiken zien die onze archeologische stadscollectie rijk is. In 1991 is ons museum opgericht door de toenmalige stadsarcheoloog Poldermans om het publiek op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met archeologie. Sinds de oprichting hebben honderdduizenden Haarlemmers, toeristen en schoolkinderen kennis gemaakt met de opgegraven voorwerpen en verhalen van 6000 jaar Haarlem. Van de prehistorische geslepen stenen bijl, een Spaanse helm uit de tijd van het Beleg van Haarlem, kookwaar uit de middeleeuwen, kinderspeelgoed tot Haarlemmerolie. Het is allemaal te zien in het leukste museum onder de grond!” aldus Anja van Zalinge, de huidige stadsarcheoloog.

Bezoek het museum
Het Archeologisch Museum Haarlem is gelegen aan de Grote Markt 18K in de kelders van de Vleeshal. Het museum is open van woensdag tot en met zondag van 13.00-17.00 uur. De toegang is gratis. Meer informatie op www.archeologischmuseumhaarlem.nl

Reacties

Cookieinstellingen